Napi százmillió baktérium az egészségért
Egyetlen almában százmillió hasznos baktérium van, ezek segítenek az egészséges bélflóra kialakításában, mutat rá a Grazi Műszaki Egyetem kutatása. Az Mfor a Frontiers in Microbiology című tudományos folyóiratban megjelent publikációra hivatkozva számol be az eredményekről.
A vizsgálat során bolti almákat vetettek össze bioalmákkal, külön elemezve a szárat, héjat, húst, magvakat és az elszáradt csészeleveleket. Azt találták, hogy bár a baktériumok mennyisége mindkét típusnál nagyjából megegyezik, az organikus alma baktériumparkja sokkal színesebb és kiegyensúlyozottabb, amitől nemcsak egészségesebbek, de zamatosabbak is lehetnek permetezett társaiknál.
Ez a változatosság és kiegyensúlyozottság előzheti meg azt, hogy az egyes (baktérium)fajták túlszaporodjanak, illetve a korábbi tanulmányok fordított arányosságot mutattak ki az emberben tenyésző kórokozók bősége és a friss gyümölcs mikrobióma-sokfélesége között. Egyszerűbben fogalmazva: minél változatosabb összeállítású hasznosbaktérium-salátát viszünk be a nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel, annál kevesebb káros baktérium telepszik meg bennünk. Az epres zamatok kidomborításáért felelős Methylobacterium nevű kórokozó sokkal nagyobb számban fordult elő az organikus gyümölcsökben, mint a permeteltekben, írja a Guardien nyomán az Mfor.