hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

 

Nanorészecskés immunterápia prosztatarákban

Az új immunterápia meggátolja a tumorok hormonkezeléssel szembeni rezisztenciájának kialakulását, írja az OTSZ Online.

A Journal for ImmunoTherapy of Cancer folyóirat augusztusi számában jelent meg a University of Sheffield kutatóinak cikke, amelyben prosztatarák kezelésében egy olyan innovatív, nanorészecskéket alkalmazó immunterápiát mutattak be, amely késleltetheti a hormonterápiával szembeni rezisztenciát, és segíthet a betegek túlélési idejének meghosszabbításában.

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiak ezrei számára az androgéndeprivációs terápia (ADT) hatékony első vonalbeli kezelés. Bár kezdetben valóban hatékonyan korlátozza a rák növekedését és terjedését, egyes férfiaknál a daganat ellenállóvá válik a kezeléssel szemben, így a rák tovább terjed a szervezetben, és a betegség gyógyíthatatlanná válik. Az immunterápiás kezelések hatalmas sikereket értek el néhány rákos megbetegedésben, hosszú távú gyógyulást kínálva korábban kezelhetetlen tumorok esetén is, sajnos azonban ez a siker a prosztatarák kezelésében nem érvényesül. A mostani kutatás első lépése annak kiderítése volt, hogy miért van ez így.

A kutatócsoport a legmodernebb rendelkezésre álló technológiák, például multiplex immunfluoreszcencia felhasználásával azt kezdte tanulmányozni, hogy pontosan hogyan működnek az immunsejtek a prosztatadaganatokban, különösen az ADT kezelés után. Felfedezték, hogy az ADT során a fehérvérsejtek egyik típusa, az immunszuppresszív tulajdonságokkal rendelkező protumorális tumor-asszociált makrofágok (TAM-ok, protumoral tumor-associated macrophages) nagy számban halmozódnak fel a tumorokban található erek körül. Ilyen sejteket más ráktípusokban is megfigyeltek a tumorok körüli erekben, és csaknem minden esetben kimutatták, hogy számuk növekedése erős asszociációt mutat a relapszus valószínűségével. Ezért a kutatók egy olyan módszert dolgoztak ki, amelynek során antitestekkel bevont lipid nanorészecskék segítségével szelektíven (egy STING agonistát használva célpontként) juttathatnak egy olyan hatóanyagot (cGAMP) ezekbe a sejtekbe, amely a makrofágokat egy erős immunstimuláns, az interferon-béta kifejezésére készteti. Amikor ez felszabadul a tumorok belsejében, más immunsejteket, a tumorok elölésére alkalmas T-sejteket arra serkent, hogy elpusztítsák a rákos sejteket, ez pedig jelentősen késlelteti a kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulását.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink