hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nálunk nem tiltják a glifozátot?

A jelenleg rákkeltőnek és a hormonháztartásra is veszélyesnek vélt növényvédő szer engedélyeztetése körül zajlik a vita, melynek részleteiről az mno.hu számol be.

A kormánypárti képviselők a minap lesöpörték az asztalról azt a javaslatot, amely betiltotta volna a génmódosított gabonaféléknél használatos – feltehetően rákkeltő – növényvédő szer, a glifozát alkalmazását – olvasható az MNO-n.

Az európaiaknak sem kell már annyira a világ egyik legnépszerűbb gyomirtója – legalábbis erről tanúskodik az Európai Parlament ez ügyben hozott legutóbbi állásfoglalása. Ebben a testület leszögezi, hogy az Európai Bizottságnak az eredetileg tervezett tizenöt év helyett csak hét évre kellene meghosszabbítania az egyébként felfüggesztett növényvédő szer forgalombahozatali engedélyét – írja a hírportál. A képviselők ezt azzal indokolták, hogy a glifozát rákkeltő lehet, és súlyos aggodalmak vetődtek fel a hormonháztartásra kifejtett hatása miatt is.

Eközben idehaza az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága Bencsik János fideszes alelnök kérésére elhalasztotta a glifozátról szóló álláspont kialakítását. Sallai R. Benedek, a bizottság LMP-s elnöke szerint a határozati javaslat napirendről való levétele érthetetlen: ha a kormány továbbra is az EU, valamint hazánk génmódosított szervezetektől való mentességéért kíván fellépni, akkor ennek hatékony eszköze lehet, ha Brüsszel nem hosszabbítja meg a glifozát engedélyezését.

A teljes cikkért kattintson az mno.hu-ra.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink