hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Műtét és trombózis kockázat

Közvetlenül a műtét előtti és utáni vörösvértest-transzfúzió növeli a vérrögképződés kockázatát, közölte az OTSZ Online.

A JAMA Surgery-ben megjelent tanulmány szerint a sebészeti beavatkozások körül végzett vörösvértest-transzfúzió a kétszeresére emeli a vénás tromboembóliák (VTE), vagy vérrögök 30 napon belüli kialakulásának esélyét. A kutatók kimutatták, hogy a perioperatív vvt-transzfúziók (RBC) befolyásolják a gyulladásos kaszkádot, ezért vezethetnek vérrög-képződésre. A vérkészítményekben pedig tárolás folyamán olyan léziók (metabolikus, biokémiai, fizikai változások, pl. mikrorészecskék) keletkezhetnek, melyek szintén elősegítik a trombózisok keletkezését. Mivel a gyulladás és a hiperkoaguláció szorosan összefügg, az RBC transzfúzió proinflammatorikus és immunmodulátoros tulajdonságai tovább fokozzák a hiperkoagulációs állapotot. Állatokon végzett vizsgálatok és humán megfigyelések már több esetben is igazolták, hogy az RBC transzfúziók szerepet játszanak a vérrögök képződésében. Ez különösen a daganatos betegek műtéteinél jelent fokozott kockázatot, hiszen a daganatos betegség már önmagában is a VTE keletkezésének predisponáló faktora.

Dr. Ruchika Goel (New York Presbyterian Hospital) és munkatársai elsőként végeztek olyan elemzést, amellyel a perioperatív vvt-transzfúzió és a vénás tromboembóliák összefüggéseit próbálták kideríteni. Az USA-ban ugyanis az összes kórházi halálozás mintegy 5-10%-át teszik ki a kezeléssel összefüggő vérrögképződések. A vizsgálok, eredményeik birtokában ismételten hangsúlyozzák a vérkészítmények perioperatív adásának fontosságát, és rámutatnak, hogy proaktív beavatkozással a műtét kapcsán kialakuló tromboembóliák mintegy 70%-a megelőzhető lenne.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés