hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Münchhausen-szindróma

Hogyan lódítsunk hosszú éveken át?

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró történelmi személyiség. Bár német volt, a XVIII. században egy orosz lovassági ezred kapitányaként szolgált a török elleni harcokban. Nevén és rangján kívül csak annyit tudunk róla, hogy előszeretettel számolt be utazásai során átélt fantasztikus kalandjairól. „Emlékiratait” 1768-ban adták ki könyv formájában, azonban a báró hitelességét – kalandjainak valóságtól elrugaszkodó színességén túl – az is csorbította, hogy számos története ismert legendákra és népi hiedelmekre épült. Nevét az orvosi nómenklatúrában Richard A. J. Asher brit belgyógyász honosította meg, aki elsőként közölt három rejtélyesnek tűnő, ám végül egyazon megoldással záruló esetet.

A Münchhausen-szindróma pszichiátriai betegség, amelynek három fő tünete a betegség szimulációja, a kóros hazudozás (pseudologia phantastica) és az egészségügyi intézmények gyakori váltogatása (peregrinatio). A tünetek a betegségek puszta színlelésénél sokkal összetettebb pszichiátriai jelenségekből tevődnek össze. A kór gyakoriságáról máig nem készült átfogó felmérés. Valószínűleg nem is lehet, mivel az eseteket ritkán, és akkor is csak évekig tartó kálvária után ismerik fel. Prevalenciája mégsem elhanyagolható annak tükrében, hogy a jelentősebb szaklapokban évente összesen 5-10 esetet közölnek, s ezek is értelemszerűen csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lóránt Ida
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés