hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Müller Cecília: Egyre kevesebb ember kaphatja el a vírust

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyar oltási terv kifejezetten sikeres, hangzott el az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Annyi vakcina érkezett már Magyarországra, hogy mindenki számára jut, mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Müller Cecília beszámolt arról, hogy múlt szombaton érkezett 600 000 Sinopharm-vakcina, és azóta is szinte naponta jönnek az újabb szállítmányok. Hétfőn érkezett 38 400 adag Moderna-, kedden 355 680 Pfizer-, 19 200 AstraZeneca-, 480 000 Szputnyik, 24 000 Janssen-, csütörtökön várható újabb 400 000 Sinopharm- és 44 400 Moderna-, pénteken pedig 324 000 AstraZeneca-vakcina. A sikeres vakcinabeszerzés tette lehetővé, hogy javuljanak a járványadatok, de a vírus még itt van, továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. Aki még nem tette meg, regisztráljon, és napokon belül megkapja a védőoltást – tette hozzá.

Magyarországon még mindig a vírus brit mutációja van jelen, ami fertőzőképesebb és súlyosabb betegséget okoz, mint az eredeti koronavírus. Ezért van az, hogy lassan csökken a kórházban ápoltak száma. Jelenleg 5907 koronavírusos beteg van kórházban, és 702-en szorulnak lélegeztésre. Folyamatosan csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma, amely az elmúlt napon 1692 volt. A gyógyultak száma csaknem kétszerese az aktív fertőzöttekének, jelenleg 497 084 gyógyultat tartanak nyilván, az aktív fertőzöttek száma 250 143. Biztatónak nevezte, hogy a vírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége szinte mindenütt lassan, de egyértelműen csökken. Ezért  bizakodhatunk abban, hogy az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is folyamatosan csökkenni fog.

Oltás a honvédség oltóbuszán (Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal - Facebook)
Oltás a honvédség oltóbuszán (Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal - Facebook)

Miután jelentős mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, a Magyarországon szolgáló diplomaták számára is biztosítják a védőoltás lehetőségét. A tisztifőorvos megemlítette azt is, hogy ha a véradónak a védőoltás beadása után nincs panasza, akár már az oltást követő napon adhat vért.

Müller Cecília kifejtette: a járvány kedvező fordulata azért vált lehetségessé, mert egyre kevesebb fogékony ember van Magyarországon, aki elkaphatná a vírust, hiszen kialakul a két oltást követő védelem. Továbbra is vigyázunk kell azokra, akik védtelenek, de azoknak is vigyázniuk kell, akik már be vannak oltva. Fontos, hogy ne felejtsük az alapvető járványügyi szabályokat. A szűréseket továbbra is végzik, a szűrőbuszok ma Budapesten, a Deák Ferenc téren, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és az Aquaworld parkolójában működnek.

Felhívta a figyelmet a várandósok és a közeljövőben gyermeket tervezők védelmének fontosságára, és arra kérte őket, hogy minél előbb oltassák be magukat. Aki áldott állapotban van, az Pfizer- és Moderna-vakcinát kaphat, aki tervezi a gyermekvállalást, az az oltóorvos véleménye alapján bármelyik vakcinával élhet.

Beszámolt arról is, hogy csütörtöktől újra indulnak a daganatos betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatok, az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrés. A szűrések április 9. és 28. között szüneteltek, először azok kapnak meghívást, akiknek vizsgálata erre a két hétre esett volna.

György István: Magyarország az EU második legátoltottabb és legvédettebb országa

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyar oltási terv kifejezetten sikeres, Magyarország az Európai Unió második legátoltottabb és legvédettebb országa, jelentette ki a tájékoztatón a Miniszerelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta, a magyar lakosság 38 százaléka már megkapta az oltást szemben az unió 22 százalékos átlagával. A beoltottak száma 3 774 221, közülük 1 773 900-an már a második oltást is megkapták. A regisztráltak száma a keddi adatok szerint 4 millió 526 ezer fölé emelkedett, 74 százalékuk már megkapta az oltást. A regisztráltak közül mintegy 1,2 milliónyian nincsenek még beoltva. Azok, akik regisztrálnak, és foglalnak időpontot, napokon belül megkaphatják az oltást, a vakcinák rendelkezésre álló mennyisége jelenleg már nem akadály.

Vasárnap 600 ezer Sinopharm vakcinát szállítottak ki az oltópontokra, csütörtökön várhatóan újabb 400 ezer adag érkezik. Emellett más vakcinaszállítmányok is érkeztek és érkeznek. György István leszögezte, már nem a vakcinamenyiségen múlik, ki mikor kapja meg az oltást. Nem kell már várni a háziorvos hívására, már minden regisztrált – életkorától és munkahelyétől függetlenül – az eeszt.gov.hu honlapon könnyedén foglalhat időpontot az ország bármely oltópontjára. Ezt követően pedig egy-két napon belül megkaphatja az oltást.

Az online időpontfoglaló-rendszer jól vizsgázott az elmúlt napokban. A regisztráltak csütörtökre és az azt követő napokra is tudnak időpontot foglalni Sinopharm vakcinával történő oltásokra. Megnyílik a lehetőség időpontok foglalásra május 3-tól 7-ig az AstraZeneca-oltásokra is a kórházi oltópontokra. Pénteken 324 ezer adagos AstraZeneca-szállítmány érkezik, amelyből 200 ezer adagot az elsőkörös oltásokra használnak fel.

Az országos oltási munkacsoport vezetője kifejtette, a kedden megérkezett Pfizer-szállítmányt a regisztráltak másodikkörös oltására, valamint a 16-18 éves korosztály vakcinációjára fogják felhasználni. György István kitért arra, az operatív törzs döntése alapján lehetővé válik azoknak az oltása is, akik három hónapon belül estek át a fertőzésen.

Az államtitkár arra biztatott mindenkit, regisztráljon és foglaljon időpontot, mert az oltással nem csak saját magát védi, hanem a közösséget is. Az oltási program előrehaladásával egyre inkább magunk mögött hagyhatjuk a járványt, válik szabadabbá az élet.

Magyarországon tíz emberből, aki oltást kért, hét már megkapta azt. Aki pedig nem kapta meg, már csak rajta múlik, hiszen ha rászán egy percet, és online időpontot foglal, egy-két napon belül beoltják – hangsúlyozta György István.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink