hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Mostoha mosoda

Peter Mullan: A Magdolna nővérek

Peter Mullan színész-forgatókönyvíró-rendező tavaly a katolikus egyház heves tiltakozása közepette vette át a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját A Magdolna nővérek című filmjéért. A katolikus családban nevelkedett Mullan kétórás drámája kíméletlenül beszél az Irgalmas Nővérek által működtetett írországi Magdolna-menhelyekben történtekről.

Peter Mullan elsősorban színészként ismert a magyar nézők előtt: játszott Danny Boyle Sekély sírhant és Trainspotting című filmjeiben, Mel Gibson Oscar-díjas alkotásában, A rettenthetetlenben, Ken Loach Nevem, Joe című filmjének alkoholista címszerepéért pedig Cannes-ban a legjobb férfi főszereplőnek járó díjjal tüntették ki. Rendezőként 1997-ben Árvák című filmjével debütált, most elkészült második megrázó munkája.

A Magdolna nővérek három lány sorsát követi nyomon a hatvanas évek Írországában egy Magdolna-menhelyen – pontosabban annak mosodájában. Az Irgalmas Nővérek által fenntartott hasonló intézményekben 1996-ig több mint 30 ezer „megesett lány” dolgozott, hogy vezekeljen „bűneiért”. Példátlan szigor és mostoha körülmények uralkodtak itt: a lányok nem tarthattak kapcsolatot a külvilággal, a nővérek szexuálisan zaklatták őket, a szökést pedig veréssel és fejük kopaszra nyírásával büntették.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csillag Márton
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés