hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Modellezett reform

Tűrjük, tiltsuk vagy támogassuk?

Jóllehet egyelőre csak javaslat, mégis akadnak már feltétlen hívei és bősz ellenzői is. A legtöbben azonban nem tudják, mit is jelent voltaképpen az utóbbi évek kétségtelenül legellentmondásosabb reformjavaslata, az ellátásszervezés.

Az egészségügyi ellátásszervezésről szóló törvényjavaslatot május elején első olvasatban elfogadta a kormány. A Radnai György kormánymeghatalmazott nevével jelzett reformterv ugyan több elemében emlékeztet az országban jelenleg is működő  irányított betegellátási modellekre, számos lényeges pontban azonban eltér azoktól. A  kormányfő, illetve az MSZP parlamenti frakciójának támogatása is döntően az alapkoncepciónak szól, és maga Medgyessy Péter miniszterelnök is több kérdésre választ vár még, nem beszélve a szakmai, társadalmi szervezetekről. Velük – az ígéretek szerint – csak most kezdődik meg az egyeztetés. A parlament elé várhatóan ősszel terjesztik a jogszabály-tervezetet, így az ellátásszervezés a korábbi nyilatkozatokkal szemben – amint azt lapunknak maga Radnai György is megerősítette – várhatóan csak jövő tavasszal startolhatna országszerte. Már amennyiben azt a parlament megszavazza, és a honatyák igent mondanak arra a majd’ tucatnyi módosításra is, amely az egészségbiztosításitól az adatvédelmi törvényig számos jogszabályt érint.

A kormánynak nem lesz könynyű dolga, az elképzelés ugyanis alapjaiban rajzolja át az egészségügyi ellátás évtizedekkel ezelőtt kialakult térképét. Kezdődik azzal, hogy belép a képbe egy teljesen új szereplő, az ellátásszervező. Olyan, e célra létrehozott gazdasági (korlátolt felelősségű, részvény-), illetve közhasznú társaság, amely szabadon gazdálkodna az általa ellátott területen lakók után járó, az egészségbiztosítótól kapott normatívával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés