Mitől véd a preventív disznóhús?
Ómega-3 zsírsavak a mérlegen
Míg bostoni kutatók klónozási módszerekkel megsokszorozták a disznók izomzatában a többszörösen telítetlen zsírsavak arányát, egy Santa Monica-i munkacsoport az ómega-3 zsírsavak onkológiai prevenciós szerepét kérdőjelezte meg, egy BMJ-közlemény pedig a mortalitásra gyakorolt hatásukat vonta kétségbe. Az eredmények kommentálására Paragh György tanszékvezető egyetemi tanárt kértük fel.
A Harvard Egyetem kutatói hozták létre azokat a genetikailag módosított állatokat, amelyek húsa egészségesebbnek tűnik a hagyományos sertésénél. Az utóbbiban ugyanis az ómega-6 zsírsavak aránya jóval meghaladja a kardiovaszkuláris és metabolikus szempontból előnyösnek tartott – és a GISSI Prevenzione vizsgálat eredményei alapján az American Heart Association szekunder prevenciós ajánlásaiban is helyet kapott – ómega-3 zsírsavak arányát.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!