2021. május. 18., kedd - Erik, Alexandra.
hirdetés
hirdetés

Mire jó a hiperbár oxigénterápia?

Míg korábban szinte kizárólag a búvároknál fellépő dekompressziós betegség kezelésére alkalmazták az orvosi tisztaságú oxigén belélegeztetését, napjainkban már egyfajta wellness-szolgáltatásként is kínálják.

Kapcsolódó cikkek

A búvárok túl gyors emelkedésekor, azaz az általuk tapasztalt gyors nyomáscsökkenéskor a szervezetben formálódott nitrogén-buborékok nem tudnak kellő sebességgel a tüdőn keresztül távozni. Mindez – a keszonbetegség vagy dekompressziós szindróma – rossz közérzetben, fáradtságban, ízületi fájdalmakban, vagy akár végtagzsibbadásban és -bénulásban, szédülésben, látászavarban, émelygésben ölthet testet. Ezek a fajta búvárbalesetek hiperbár oxigénterápiával (HBO), azaz 100 százalékos tisztaságú oxigén 30-120 percen keresztüli belélegeztetésével és a folyamat végén a nyomás szabályozott csökkentésével kezelhetők.

A HBO alkalmazási köre bővül

A HBO alkalmazási területe ma már messzemenően túlmutat a dekompressziós szindróma kezelésén, és alkalmazásának eredményességét egyre több kórkép esetén igazolják a kutatások.

A HBO alkalmazásának létjogosultsága számos esetben nem kérdőjelezhető meg, mivel az atmoszferikus nyomás két és félszeresén belélegzett oxigén nemcsak a vörösvértestekhez kötődő, hanem az oldott formában jelenlévő oxigén mennyiségét is sokszorosára növeli. Ennek elsősorban az érszűkületek, vagy a nagyon szűk kapillárisok esetén van előnye, amelyeken a vörösvértestek nem vagy alig férnek át, így az általuk történő oxigénszállítás sem valósulhat meg. A HBO-nak köszönhetően a vérplazmában lévő oldott oxigén ezekre az egyébként oxigénhiányos területekre is eljuthat, ilyen módon javítva az érintett szövetrészek oxigénellátását.

A HBO FDA-által is elfogadott indikációi

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, 13 indikációban találta hatásosnak és biztonságosnak a HBO használatát, amik a következők:

 • dekompressziós szindróma
 • akut traumás ischémia
 • gázembólia
 • arteriális elégtelenség
 • nagyfokú vérveszteség miatti anémia
 • égési sérülések
 • szén-monoxid mérgezés
 • bizonyos agyi- és sinus-fertőzések
 • gázgangréna (Clostridium-fertőzés)
 • nekrotizáló lágy szöveti fertőzések
 • sugárzás okozta sérülések (pl. radioterápia mellékhatásaként)
 • koponyaűri tályogok
 • bőrtranszplantáció.

Az előbbiek értelmében célravezető lehet a HBO a diabéteszes láb kezelésében; vizsgálatok utalnak arra, hogy a HBO csökkenti a fekélyes diabéteszes láb esetén az amputáció szükségességének valószínűségét.

Nem „wellness-szolgáltatás”

Lényeges felhívni a figyelmet arra, hogy nem általános gyógymódról van szó bármely problémára, és főleg nem a szervezet wellness-szerű energizálására, fiatalítására, frissítésére szolgál.

Számos kórkép, köztük HIV-fertőzés, Alzheimer- és Parkinson-kór, asztma, depresszió, migrén, hepatitis, szklerózis multiplex, stroke, agy- és gerincsérülések esetén például (még) nem igazolt a HBO hatásossága és biztonságossága.

HBO-kezelés zenével és relaxációval egybekötve

Egyetlen HBO-kezelés időtartama 30-120 perc, ami alatt a betegek (általában többen) egy nyomáskamrában fekszenek vagy ülnek, nagynyomású, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be, szakszemélyzet felügyelete mellett.

Míg például a szén-monoxid mérgezés tüneteinél három HBO-kezelés elegendőnek bizonyul, addig a diabéteszes láb kezelése 20-40 alkalomba is telhet.

A HBO kényelmesebbé tétele érdekében relaxációs zene hallgatására vagy tévézésre is lehetőség nyílik néhány kezelőkamrában.

Pánikrohamot kaphat, klausztrofóbiás lehet a kamrában

A mellékhatásokat tekintve a magas nyomás miatt a HBO fület érintő nemkívánatos hatásai emelendők ki. A középfül barotraumája a kezeltek mintegy 2 százalékát érinti, és ezzel összefüggésben a fülsebészeti beavatkozáson vagy a fület érintő traumán átesetteknek a HBO nem javasolt.

Az orrmelléküregekben tapasztalt fájdalom a felső légúti, illetve allergiás megbetegedésekben szenvedőket érinti elsősorban. Emiatt a náthás vagy lázas személyeknek javasolt a HBO-t későbbi időpontra tenni. A HBO bizonyos tüdőbetegségek, a légutak obstrukciójával járó kórképek esetén a pulmonális barotrauma veszélyét hordozza. Fel kell hívni a betegek figyelmét arra, hogy a kamrába való bezártság miatt klausztrofóbiát, pánikrohamot tapasztalhatnak.

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.