2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Mindenkinek joga, hogy megfelelő táplálékhoz és dietetikai ellátáshoz jusson

Budapesten tartotta éves közgyűlését az Európai Dietetikus Szövetség (The European Federation of the Associations of Dietitians – EFAD). A 27 európai tagállam dietetikusi szervezetét magában foglaló federáció ez alkalomból kiadta a Budapest Nyilatkozatot, amelyben leszögezték, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz. A dietetikusok alapvető szerepét abban látják, hogy e jog érvényesítésében szaktudásukkal támogassanak minden európai polgárt.

27 európai ország dietetikusai tartották Budapesten 33. éves közgyűlésüket, amelyen ezúttal tisztújítás is zajlott. Ennek eredményeképpen továbbra is holland vezetése lesz a federációnak, mert a tagok ismét Annemieke van Ginkel-Res-t választották meg a nemzeti dietetikus tagszervezeteket összefogó Európai Dietetikus Szövetség (EFAD) elnökének a következő négyéves ciklusra. 

Az elnökválasztás mellett kiadtak egy ún. Budapest Nyilatkozatot, amelyben a táplálkozáshoz való emberi jogról szóló nemzetközi nyilatkozattal[1] egyetértésben hangsúlyozzák, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálkozáshoz és ahhoz, hogy ne éhezzen. A helyes étrend ugyanis segít megelőzni bizonyos betegségeket, mérsékli azok kockázatát, csökkenti a kórházi tartózkodás idejét, javítja az orvosi kezelés hatékonyságát, valamint az életminőséget. Mindez pedig csökkenti az egészségügyi kiadásokat is. Ugyanakkor az élelemhez jutás bizonytalansága összefüggést mutat a depresszióval, a termelékenység csökkenésével és az egészségügyi ellátás költségeinek növekedésével, ami aránytalanul nagy terhet róhat a gazdaságra és a társadalomra.

A Budapest Nyilatkozatban leszögezik, hogy kizárólag a dietetikusok azok az egészségügyi szakemberek, akik megfelelő szakételemmel rendelkeznek ahhoz, hogy prevenciós céllal vagy a táplálkozással összefüggő rendellenességek kezeléséhez megtervezzék, lefolytassák és kontrollálják a táplálkozásterápiát. Ugyanakkor szerepük túlmutat az egészségügyi ellátáson, a kormányokkal, az iparral, a tudományos élettel való együttműködéssel és a kutatásaik révén általánosan javítják a lakosság táplálkozását.

A Budapest Nyilatkozat kiemeli, hogy a táplálkozásterápia költséghatékony befektetés, és a dietetikusok hatékonyabbak és eredményesebbek a táplálkozási tanácsadásban, mint bármely más egészségügyi szakember! Határozottan ajánlják, hogy az egyes országok meglévő egészségügyi rendszerén belül allokáljanak rá erőforrást és mindenkinek biztosítsák a dietetikai ellátást. Hangsúlyozzák azt is, hogy ezzel párhuzamosan a dietetikai ellátást integrálni kell a népegészségügybe is, hiszen fontos, hogy az egészségügyi ellátó rendszeren kívül is legyenek olyan szakképzett dietetikusok, akikkel együtt lehet működni annak érdekében, hogy hatékony, méltányos és fenntartható változásokat lehessen elérni az élelmezésben és a környezetben.

Azért, hogy a lakosság egészségesebb legyen, minden európai polgárnak hozzáférést kell biztosítani a dietetikai ellátáshoz.  Az EFAD az európai dietetikusok hangjaként, a nemzeti dietetikus szövetségek és felsőoktatási intézmények képviseletében kijelenti, hogy teljes mértékben elkötelezett a táplálkozás minőségének javítása, a fenntartható táplálkozás előmozdítása és az egészségügyi egyenlőtlenségek visszaszorítása mellett Európa-szerte. Támogatja a regisztrált dietetikusokat, akik pozitívan befolyásolhatják a kliensek, páciensek, a betegek és végső soron a lakosság táplálkozását. Elkötelezett a dietetikusképzés és -kutatás fejlesztése, valamint az egész életen át tartó tanulás és a dietetikai gyakorlat színvonalának emelése mellett, hiszen a dietetikusok dolgozzák ki és hajtják végre a táplálkozási és dietetikai iránymutatásokat és a táplálkozással összefüggő gondozási utakat. Ők járulnak hozzá más egészségügyi szakemberek szakmai fejlődéséhez, akiknek táplálkozási és dietetikai képzésre van szükségük.

Az élelmiszertermelés és az élelmezés szorosan összefügg a fenntartható fejlődéssel, ennek előmozdításáért szintén dolgoznak dietetikusok az európai és nemzeti döntéshozókkal és érdekeltekkel együttműködve.

„A hazai szakmai szövetség számára hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar főváros adott otthont az Európai Dietetikus Szövetség közgyűlésének.  Az elnökválasztáson kívül fontos dolgokat mondtunk ki a táplálkozásról, a fenntartható élelmezésről, a szakmánkról és a szerepünkről. A Budapest Nyilatkozat két sarkalatos megállapítása az, hogy mindenkinek joga van a megfelelő táplálékhoz és hogy a dietetikusok a táplálkozással foglalkozó szakemberek. Ez teljesen egybevág a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hitvallásával.  Az éppen most 100 éves múltra visszatekintő hazai képzésünk és a felsőoktatásban szerzett diplománk garantálja, hogy a táplálkozástudománnyal kapcsolatos kérdésekben hozzánk érdemes fordulni akár a klinikai ellátás, akár a népegészségügyi vonatkozású lakossági tanácsadás, a prevenció vagy a közélelmezés területén” – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

 

Az Európai Dietetikus Szövetségről (EFAD)

Az EFAD több mint 35 000 európai dietetikust fog össze, és az egyetlen olyan szervezet, ami az érdekeiket képviseli Európa-szinten. Az EFAD 1978-ban alakult azzal a céllal, hogy:

  • előmozdítsa a dietetikusi szakma fejlődését,
  • fejlessze a dietetika tudományos és szakmai szintjét a nemzeti tagszervezetek érdekében,
  • erősítse a párbeszédet a nemzeti dietetikus szövetségek és más – szakmai, oktatási és kormányzati – szervezetek között,
  • előmozdítsa az európai tagországok lakosságának jobb táplálkozási helyzetét.

Az EFAD tagja lehet az európai tagországok valamennyi nemzeti dietetikus szövetsége. Jelenleg 32 tagszervezete van, amelyek 27 európai ország több mint 35 000 dietetikusát képviselik. Az EFAD szívesen látja soraiban a dietetikát oktató felsőoktatási intézményeket is.



[1] Az 1948-as Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadta az élelemhez való jogot (a megfelelő életszínvonalhoz való jog részeként) és az 1966-os Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában is rögzítette. Számos nemzeti alkotmány és regionális szerződés védi ezeket a jogokat.

(forrás: Well.hu)
hirdetés

Könyveink

  • learn more Árpád-kori templomok - látvány térkép

    A magyar történelem, a honfoglalás után korszak –az államalapítás korának- ötvenöt szép és jelentős műemlékét mutatja be...

  • learn more History and Theories of Mind - Neurocognitive Development and Impairments

    The history of cognitive science in combination with the history of psychology is...

  • learn more A szociális agy kultúrtörténete

    E kultúrtörténeti kötet a kezdetektől egészen máig feltárja az emberi agy fejlődését, bemutatva azt is, hogyan alakított ki...

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

  • learn more Wagner: A Nibelung gyűrűje - Zene-pszichoanalitikus tanulmány

    Richard Wagner monumentális ünnepi színjátéka, A Nibelung gyűrűje a mítoszokra jellemző...

  • learn more Csoportdinamika

    Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

  • learn more Pirula a patikamanó - Maja lázas

    A Galenus Kiadó – a Patika Magazin kiadója - mesesorozatot jelentetett meg Pirula, a patikamanó  sorozatcímmel 2-4 éves gyerekek...

  • learn more A légzésrehabilitáció elmélete és gyakorlata

    A rehabilitáció fontosságát nem szükséges hangsúlyozni. Az elmúlt években Magyarországon három jelentõs...

  • learn more Betegségek megelőzése és korai felismerése

    A könyv nagy szakmai jelentőséggel bíró kiadvány, mert egyaránt szól az átlagembernek és az egészségügy...

  • learn more Jó étel, jó élet

    "Elakadt a táplálkozás útvesztőjében? Ez a kézikönyv segít a fiataloknak, kezdő háziasszonyoknak, babás családoknak és mindenkinek, aki szeretteinek,...

  • learn more Az agyvelő boncolása

    Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

  • learn more ˝Lulu˝ - Bálint Lajos élete és munkássága

    Bálint Lajos, a művészvilágban Lulu, később Lulu bácsi, a huszadik századi magyar színházkultúra egyik formálója,...

  • learn more Férfigyógyászat

    Az orvosi szakterületek szétválása óta létezik a nőgyógyászat, amely alapvetően a női reprodukcióval és annak szerveivel foglalkozik. A FÉRFIGYÓGYÁSZAT...

  • learn more Sorból ki lóg

    Leírás: Mikrobiológia, járványtan és egészségpolitika szakembereknek és kíváncsiaknak. Nem baj, ha kilógsz a sorból. Lehet, hogy a sorral van a baj! –...

  • learn more Álláskeresők könyve

    Hányan keresnek ma állást Magyarországon? Hányan készülnek feladni, és ami rosszabb, hányan adták, adják fel? Hiánypótló könyv magyar szerzőtől az...

  • learn more Akadémikus portrék - Ferge Zsuzsa - szociológus

    Ferge Zsuzsa akadémikus, szociológus, egyetemi tanár. Kezdetben statisztikusként dolgozott. Szociológusként...

  • learn more Vágy és hatalom

    E kötet a hazai pszichoanalitikus-pszichoterápiás szcéna egy olyan kiemelkedő szereplőjével invitálja közös elmélkedésre az olvasót, akinek nem csak...

  • learn more Kardiológiai szófejtő

    Dr. Szauder Ipoly belgyógyász, kardiológus, hypertonológus, osztályvezető főorvos,  egyetemi előadó, számos publikáció, szakkönyv szerzője,...

  • learn more Utazás- orvostani ismeretek gyógyszerészeknek

    A magyar utazók több mint 92%-a Európán belül utazik, ahol nincs fertőző megbetegedési veszély, civilizáltak a...

  • learn more Új tápanyagtáblázat

    A könyv a bevezetés és a táplálkozási alapfogalmak tisztázása után 12 fejezetben foglalja össze témája tudnivalóit. A bemutatás a...