hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Mindenben más állapot

Nyáron érzékenyebb a terhesek bőre

Több gyakori, valamint néhány ritka, de veszélyes elváltozás kezelésével a bőrgyógyász nagyban segítheti a családorvos és a nőgyógyász munkáját.

A terhesek fiatal, egészséges nők, ezért ritkán keresik fel a bőrgyógyászt. A másállapottal összefüggő bőrgyógyászati – részleteiben máig sem tisztázott –, nagyrészt immunológiai eredetű folyamatoknak pedig számos jele és tünete van. A festékes anyajegyek számának és méretének növekedése, a hajat érintő változások, a fogíny fellazulása közhely, nincs is olyan női lap, amelyik legalább kéthavonta ne írna róluk. Ugyanakkor néhány ritkább elváltozás aggodalommal tölti el a várandóst, és ilyenkor az orvosnak kell elkülönítenie az ártalmatlan jelenségeket azoktól a kórképektől, amelyek felismerése és kezelése alapvető feladat az anya és a magzat egészségének megőrzése szempontjából. „Arra, hogy a specifikus terhességi dermatózisok a tavaszi–nyári szezonban halmozódnak, csak nagyobb betegcsoport áttekintése után figyeltem fel – válaszolta lapunk kérdésére Feldmann Julianna, a Flór Ferenc Kórház Bőrgyógyászati Osztályának vezetője. – A terhességi, specifikus bőrbetegségek (a herpes gestationis, a terhességi viszketés és a polimorf terhességi kiütés) száma azért csökken, mert a diagnosztikus és terápiás lehetőségeink bővültek, a szülések száma viszont csökkent. A terheseket érintő bőrbetegségek azonban többnyire nem specifikusak. Spektrumukban tehát nem, ám gyakoriságukban jelentősen különböznek a nem terheseknél előforduló bőrjelenségektől.”

A napnak kitett bőr felszínén a meleg időszakokban halmozottan jelentkeznek a tünetek. A hyperpigmentáció, a melasma ártalmatlan, kezelést nem igénylő elváltozás. Az izzadás, az érintkező bőrfelületek összedörzsölődése és a megszokottnál nagyobb testsúly viszont határozottan kedvez a korántsem ártalmatlan gombás fertőzéseknek. Az ilyen vulvo-vaginitis amúgy is tízszer gyakoribb a terhesség idején, csakhogy ilyenkor a kezelés lehetőségei korlátozottak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés