2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

Minden, amit a járványról tudni kell

Dr. Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató helyettese az Origonak beszélt az idei influenzajárvány jellemzőiről.

Hogyan alakult az elmúlt héten a járvány intenzitása, és milyen súlyos szövődmények miatt kerültek az emberek kórházba?

Az ötödik naptári héten – vagyis a múlt héten – 47 800 beteg ment influenzaszerű tünetekkel a háziorvosához. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki influenzás volt. Sokan egészen más vírusfertőzést kaptak el, vagy egy egyszerű megfázás miatt keresték fel az orvosukat. Az biztos, hogy a 4. héthez képest – amikor összesen 31 300 ember ment orvoshoz – nőtt a betegek száma. 196 beteget kezelnek kórházban, közülük 44 embert intenzív osztályon. 38 beteg állapota annyira súlyos, hogy gépi lélegeztetést igényelnek. Az intenzív osztályon ápoltak között egyetlen gyerek van, a többi mind felnőtt. Fejér- és Pest megyében, valamint a fővárosban van a legtöbb beteg.

Arra vonatkozóan van-e felmérésük, hogy azok, akik kórházba kerültek, beoltatták-e magukat?

Nincs ilyen felmérésünk. Azt tudjuk, hogy súlyos szövődményekkel akkor kerülnek az emberek kórházba, ha vagy nagyon legyengült a szervezetük, esetleg súlyos betegségben szenvednek, vagy pedig valóban nem éltek az védőoltás lehetőségével. Érdekes adat, hogy az összes - vagyis a 47 800 – beteg mindössze 8,8%-a 60 év feletti. Vagyis jóval kevesebb az idős emberek közötti megbetegedés. Ezt annak tudom be, hogy Magyarországon a 60 év felettieknek ingyenes a védőoltás. A kórházak intenzív osztályain kezelt betegek több mint 30%-a viszont idősebb, 65 év feletti – itt arra következtetek, hogy ők valószínűleg nem éltek az ingyenes védőoltás lehetőségével, vagy szervezetük legyengült állapotban volt. Összefoglalva azt gondolom, hogy aki beoltatta magát a háziorvosával, vagy nem kapta – kapja – el a vírust, vagy enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget. Aki pedig nem kapta meg a védőoltást, és 65 év feletti, krónikus beteg, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek – előfordulhat, hogy intenzív ellátással.

A múlt héten derült ki, hogy egy bizonyos B típusú vírus okozza a legtöbb megbetegedést – és ez a vírus nincs benne az idei védőoltásban. Egy tüdőgyógyász közleményt is kiadott, hogy nem túl hatásos az idei vakcina. Valóban így van, hogy szinte feleslegesen oltatták be magukat az emberek?

Magyarországon valóban a legtöbb megbetegedést most az influenza B(Yamagata) vírus okozza, amely nincs benne az oltóanyagban, de egy másik B típusú vírust tartalmaz az oltást.

Egyértelműen kimutatható, hogy az oltás keresztvédettséget ad – vagyis az a B vírus, amely benne van az oltásban, védettséget ad a súlyos betegség ellen.

Felhívnám a figyelmet egy másik tényre is: aki minden évben beoltatja magát, még inkább védett. Ugyanis minden szezonban más vírus terjed, így más vírusokat is tartalmaznak a védőoltások. Azt is hozzá kell tennem, hogy soha senki nem állította azt, hogy az oltás 100%-ban megvéd a megbetegedés ellen. Az viszont biztos, hogy a szövődmények ellen véd – ahogyan az idei szezonális védőoltás is.

A teljes interjú az Origon olvasható.

 

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.