hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mindjárt itt az influenzajárvány

Még 2300 beteg, és kitör az influenza járvány Magyarországon, írja a 24.hu, amely a rettegett ausztrál vírustörzsről is szót ejt.

A múlt évben a megbetegedések száma már az első naptári héten átlépte a járványos küszöböt, míg például 2005/2006-os szezonban csak 2006. év 10. naptári hetében kezdődött a járvány. A járvány kezdete, lefolyása a dominánsan cirkuláló influenzavírusoktól függ – közölte a 24.hu megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Országos járványról akkor beszélünk, ha a egy héten belül 15 ezer, vagy annál több ember fordul orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Kisebb közösségekben is lehet járvány, mint kórházakban, iskolákban, ilyenkor az intézmény jellege határozza meg a szükséges teendőket.

Az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint komoly ütemben nő a betegek száma: a január első hetében mért 9950 után a második héten már 12 700 ember fordult orvoshoz. Ha nagyon a számok bűvöletében akarunk maradni, akkor 2300 fő hiányzik az országos járványhoz.

A közelgő járvány miatt a lap megkérdezte az Emmi-t, hogy mit tudunk most az ausztrál influenza magyarországi megjelenéséről, terjedéséről. Az írásban megküldött válasz lényege: Hazánkban eddig döntően influenza B vírusokat azonosítottak.

Az ausztrál influenza viszont a H3N2 altípusú influenza A vírusa, ami komoly járványt okozott a Föld déli féltekéjén az előző influenza szezonban. Az ott izolált vírusok között nagyon sok volt olyan, mely eltérően viselkedett a laboratóriumi tesztekben, mint a korábbi vírustörzseknél tapasztalható volt. Már korábban is azonosítottak ilyen speciális viselkedésű vírust, de az elmúlt szezonban Ausztráliában a kimutatott influenza vírusok 90 százaléka ehhez a csoporthoz tartozott. Ezért ragadt rá az “ausztrál influenza” jelző.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés