hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Milyen nő az, aki tudni akarja a magzata nemét?

Egy most közzétett kutatás szerint nyitottabbak az új tapasztalatokra és tudatosabban ötvözik a nemek közti egyenlőségre való törekvést a nemi szerepekre vonatkozó társadalmi elvárásokkal azok, akik csak a gyermek megszületésekor akarják megtudni, hogy kisfiúval vagy kislánnyal viselősek-e.

Más részről: azok a várandósok, akik jól teljesítenek a szülői perfekcionizmust vizsgáló tesztekben, nagyobb arányban akarták tudni a magzat nemét, mint a többiek. „Ezek az eredmények azt jelzik, hogy azok a szülők, akik a terhesség alatt nem akarják megtudni gyermekük nemét, kevésbé aggódnak amiatt, hogy olyan ruhákat és játékokat vesznek, illetve olyan színeket választanak gyermeküknek, melyek megfelelnek a hagyományos nemi sztereotípiáknak – magyarázza Letitia Kotila, a The Ohio State University végzős hallgatója, aki a vizsgálatot vezette. – Egyelőre még nem tudjuk biztosra, de úgy tűnik, hogy a nemi szerepekkel kapcsolatos attitűdöket is jelzi az, hogy a várandós akarja-e tudni már a terhesség alatt a magzat nemét, és némi következtetést lehet belőle levonni arra nézve is, hogy miként fogja nevelni a gyermeket.”

A Personality and Individual Differences című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatban 182 várandós nő vett részt, akiknek kétharmada ismerte magzata nemét már a szülés előtt. A résztvevőknél többféle tesztet is végeztek a személyiség, a nemi szerepekkel kapcsolatos attitűdök, valamint a szülői szereppel kapcsolatos várakozások és perfekcionizmus felmérésére.

Azon nők csoportjában, akik ismerték magzatuk nemét, nagyobb volt a kevésbé iskolázottak aránya, kisebb volt a családok átlagos jövedelme, és a nők kisebb aránya élt házasságban, mint azon nők csoportjában, akik nem ismerték magzatuk nemét a szülés előtt.

A legnagyobb hatást azoknál a nőknél észlelték, akik a nemi szerepek egyenlőségével kapcsolatos meggyőződést (azaz hogy a férfiaknak és a nőknek egyaránt ki kell venniük részüket a szülői feladatokból) a tudatossággal ötvözték. „Ezek a nők a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos nézeteket vallanak, ugyanakkor tudatosan ragaszkodnak ezekhez az elvekhez és eszerint cselekszenek” – fogalmaznak a szerzők. Ebben a csoportban 87 százalékkal nagyobb volt azok aránya, akik már a terhesség alatt tudták a magzat nemét, mint a többi várandós. Ennek hátterében talán az áll, hogy a nemek közötti egyenlőségre tudatosan törekvő szülők idejekorán tisztában akarnak lenni gyermekük nemével, mert nem akarnak olyan környezetet teremteni számukra, melyek megerősítik a régi nemi sztereotípiákat” – magyarázzák a kutatók.

Azok a nők ugyanakkor, akik a tesztek alapján „az új tapasztalatokra nyitott személyiségeknek” bizonyultak – ami arra utal, hogy kíváncsi és független személyiségek −, kevésbé akarták megtudni a terhesség alatt a magzat nemét. „Ezek a nők hajlandóak arra, hogy hagyják a terhességet folyni a maga természetes útján, és nem érzik szükségét olyan tesztek elvégeztetésének, melyekkel kideríthetnék a magzat nemét” – mondja Kotila.

Azok a várandósok, akikben erős vágy él a szülői feladatok tökéletes ellátására (ami azt jelenti, hogy irreálisan magas standardokat állítanak fel saját maguk számára −, kissé nagyobb arányban akarták tudni a gyermek nemét még a szülés előtt. Ebben a csoportban talán az áll a magzat neme iránti kíváncsiság mögött, hogy a várandós ily módon igyekszik csökkenteni a terhesség bizonytalan lefolyása miatti szorongását.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink