hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Milyen lesz az egészségügy Kásler irányításával?

Kényes kérdéseket és régi ötleteket is előhúzott az új miniszter, akinek eddigi elképzeléseiből az látszik: a kormány továbbra sem mer nagyobb egészségügyi reformba kezdeni, írja a 24.hu.

Reform nem, hangsúlyeltolódások igen, érezhető változások talán – ha 180 fokos fordulat nem is, legalább ennyi kiolvasható azokból az egészségügyet érintő elképzelésekből, amelyek az új kormány megalakulása óta váltak ismertté. Rá is fér az irányváltás a magyar egészségügyre, mert bár Orbán Viktornak egymás után két ciklusa lett volna arra, hogy érdemben hozzányúljon a rendszerhez, a kétharmados többség ellenére sem kezdett bele egészségügyi reformba. Így maradtak az évtizedek óta ismert problémák, amelyek az elmúlt években még alacsonyabb szintre húzták az ellátást, miközben egyre szélesedik az a réteg, amely jelentős összegeket hajlandó fizetni a színvonalasabb magán-egészségügyi ellátásért.

Az hamar világossá vált a Fidesz újabb kétharmados győzelme után, hogy továbbra sem lesz önálló egészségügyi minisztérium, viszont az, hogy az oktatásért is felelős Emmi élére orvost, egészségügyi államtitkárnak pedig egy kórházigazgatót neveztek ki, arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor az egészségügy felé fordul, vagy legalábbis komolyabban beleáll a rendszer megpiszkálásába.

Az Országos Onkológiai Intézet éléről az Emmi vezetői székébe landoló Kásler Miklós a miniszteri meghallgatásán és a baráti sajtónak adott nyilatkozataiban elhintett olyan morzsákat, amelyekből következtetni lehet arra, milyen jövő várhat a hazai egészségügyre. Kásler eddig a nagy felhördülést kiváltó kijelentéseivel került előtérbe, írja a lap, amely most kifejezetten az egészségügyi rendszert érintő elképzeléseit veszi számba a már tárcavezetőként tett megnyilvánulásaiból.

Részletek

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink