2024. április. 24., szerda - György.

Mikor jár a táppénz koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozónak?

Jelenleg akkor jogosult száz százalék táppénzre a dolgozó, ha a betegségét foglalkozási megbetegedésnek minősítik, írja a Világgazdaság.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) többször fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy a veszélyhelyzet idejére a kormány rendeletben írja elő: ha egészségügyi dolgozó koronavírus-megbetegedés gyanúja miatt vagy kontaktként karanténba kerül, erre az időre százszázalékos táppénz illesse meg, függetlenül a fertőzést igazoló tesztek eredményétől, és attól, hogy az ellátása otthon vagy gyógyintézetben történik – mondta a Világgazdaságnak Nagy Marcell, a MOK titkára. Jelenleg akkor jogosult száz százalék táppénzre a dolgozó, ha a betegségét foglalkozási megbetegedésnek minősítik. Tekintettel arra, hogy az egészségügyi dolgozók jövedelme alapfizetésből és különféle pótlékokból áll, rendkívüli jövedelemcsökkenést okoz, ha valaki három-négy hétre kiesik a munkából. A fertőzés után csak két negatív teszteredménnyel lehet visszamenni dolgozni, és a tesztelések rendkívül elhúzódnak – tette hozzá.

A lap elküldte kérdéseit az Emminek, hogy megtudjuk, mikorra készülhet el a 100 százalékos táppénz kifizetését lehetővé tévő jogszabály, de lapzártáig nem kaptak választ. Az egészségügyi dolgozók 6,2 százaléka kapta meg a betegséget szeptember közepén. Jú­liusban ez az arány 16 százalék volt Magyarországon, ami elmarad az Európában májusban detektált 23 százaléktól – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból. A Covid–19 miatt munkából kieső pedagógusok számáról nincsenek adatok.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés