hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elvették a táppénzt a külföldön nyaraló karanténosoktól

A törvény szerint jár a táppénz járványügyi hatósági karantén idején, a kormány rendeleti szinten azonban kivételt képzett, írja a hvg.hu.

“Az a biztosított, aki részére magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott, nem hivatalos célú kevésbé súlyos vagy súlyos fertőzöttségi mértékű országból Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el, nem minősül keresőképtelennek” – ezt a bekezdést toldotta hozzá a kormány az egészségbiztosítási törvény (Ebtv.) végrehajtási rendeletéhez.

Az új szabály gyakorlatilag azonnal, kihirdetését követően egy nappal, vagyis augusztus 13-án, csütörtökön életbe lépett. Az új bekezdés azt jelenti, hogy aki sárga vagy piros országból magánútról (tehát például nyaralásról) érkezik haza, és számára hatósági házi karantént rendeltek el, az nem minősül keresőképtelennek, így nem jogosult táppénzre – mondja a hvg.hu-nak Sziller Linda ügyvéd, munkajogász.

A rendelet előző bekezdése azt mondja ki, hogy akinek keresőképtelensége hatósági elkülönítés miatt áll fenn, annak a zárlatot elrendelő határozattal kell a keresőképtelenségét bizonyítania. A most hozzátoldott bekezdés a szakértő álláspontja szerint speciális esetet határoz meg a koronavírus-járvány által érintett országokból beutazókra, esetükben ugyanis immár fel sem merül a keresőképtelenség. A más okokból elrendelt karantén esetében továbbra is az általános szabály a mérvadó: fennáll a keresőképtelenség, amit a zárlatot elrendelő határozattal kell bizonyítani.

Egyébként ebből még lehet jogi kalamajka, ha a most bevezetett bekezdés ellentmondásban van a törvény vonatkozó paragrafusával. Főszabály szerint ugyanis a törvény magasabb rendű jogszabály, mint a rendelet, jegyzi meg a lap.

További részletek

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink