hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mihályi szerint nem lesz egészségügyi reform

Nincs kormányzati konszenzus arról, hogy miként kellene átalakítani az egészségügyet, legalábbis ezt jelzi, hogy rövid időn belül három program is megjelent az ágazat átalakítására, írja a Népszava.

Az egészségügy folyamatait régebb óta figyelőket is zavarba hozhatta, hogy három egészségügyi reform-program is felbukkant. Az ágazat vezetője, Kásler Miklós mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői, és a Pénzügyminisztérium (PM) is reformértékű javaslatokkal állt elő. Ám lassan mindenki megnyugodhat, a jelek szerint egyikből sem lesz semmi.

A miniszternek egy novemberi kormányhatározat utasítására február végére kellett összeállítani a lakosság egészségi mutatóit is garantáltan javító csomagot. Így készült azután az a komplex, szinte a teljes ellátórendszert érintő javaslata, amelybe „belecsomagolták” a 2015 óta zajló Egészséges Budapest Programot, és a Semmelweis Egyetem grandiózus fejlesztési terveit is. Ezek mellé tették a miniszter 2022-ig tekintő terveit, egyebek mellett az általa gyakran emlegetett öt nagy népbetegség kezelését illetőket. A lap úgy tudja, hogy időközben már a tárcaközi egyeztetésen elvérzett Kásler javaslat-csomagja, így azt már napirendjére sem tűzte a kormány. Ugyanis a PM képviselői szerint azt újra kell gondolni, mert túl sok pénzbe kerülne a megvalósítása. Idén erre egyetlen fillér sincs, 2020-ra is csak talán, de a lényeg, az előkészítők írják, ütemezzék át a programot.

Még tartott Kásler miniszter csomagjának kálváriája, amikor a megjelent a MNB 330 pontos versenyképesség javítási programja, melynek tizede az egészségügyről szól, s míg a legtöbben a MNB anyagára figyeltek, megjelent az igazi csemege, a Pénzügyminisztérium versenyképességi javaslatcsomagja is, amely szintén igen fontos indítványokat tett az ágazatot illetően. Egyesek szerint ennek közzététele nem is szólt többről, mint az MNB elnöke és a pénzügyminiszter évek óta tartó versengéséről. Mások viszont úgy vélték: nagyon is komoly súlyú program, és szinte csak ennek van esélye a kormányzati támogatásra.

Mihályi Péter egészségügyi reform-közgazdász a lap kérdésére meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott a napvilágra került tervek megvalósulási esélyeiről. Szerinte az, hogy hirtelen három különböző program is megjelent, azt jelzi, hogy nincs kormányzati konszenzus arról, hogy mik legyenek prioritások. Az a határozott véleménye, hogy a versenyképességhez az egészségügynek nincs köze, mert míg ez utóbbi elsősorban a gyerekekről és az idősekről szól, addig a versenyképesség az aktív korú lakosságról. A versenyképesség javításában az Orbán-kormány számos mutató szerint sikeres, s amíg ez így van, Orbánnak valójában esze ágban sincs az egészségüggyel kiemelten foglalkozni.

A teljes írás

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink