hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Miért vagyunk melegek?

Normális testhőmérsékletünk mintegy 37 Celsius fok, és az USA-beli Yeshiva Egyetem orvoskarának két kutatója – Dr. Arturo Casadevall és Aviv Bergman PhD – szerint ez tökéletes egyensúlyt biztosít: elég meleg a gombafertőzések megakadályozásához, de nem olyan forró, hogy anyagcserénk fenntartásához folyamatosan ennünk kellene.

Amint Dr. Casadevall kifejtette, nagy rejtély, hogy az emberek és más fejlett emlősök miért olyan melegek más állatokhoz képest. A mostani vizsgálat választ ad erre a kérdésre. Dr. Casadevall korábbi eredményei szerint a testhőmérséklet minden 1 fokos emelkedésével 6 százalékkal csökken azoknak a gombafajoknak a száma, amelyek meg tudják fertőzni az élőlényt. Ez azt jelenti, hogy míg a hidegvérű hüllőket és kétéltűeket gombák tízezrei fertőzhetik meg, az emlősöket már csak néhány száz faj. Ez a védelem – gondolja Dr. Casadavell – döntő jelentőségű lehetett az emlősök diadalában a dinoszauruszok kora után.

Az optimális nyereség 36,7 foknál

A két kutató egy matematikai modellt alkotott, amellyel elemezhető volt az a nyereség, ami a testmeleg gombák elleni védő funkciójának tudható be, és az a költség – plusz tápanyagfogyasztásban kifejezve –, ami a testhőmérséklet 30 és 40 fok közötti tartásához szükséges. 36,7 foknál találták a nyereséget maximálisnak és költséget minimálisnak – ez jó megközelítése a normális testhőmérsékletnek.

Ez a vizsgálat példa arra, hogy hogyan befolyásolták az emlősök evolúcióját egyrészt külső biológiai tényezők, másrészt belső, élettani korlátok – mondta Dr. Bergman.

Az eredményeket az mBio novemberi számában közölték.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink