hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Császármetszéssel született? – nagyobb eséllyel lesz elhízott

A császármetszéssel világra jöttek gyermek- és tinédzserkorukban gyakrabban elhízottak, mint a hüvelyi úton született kortársaik – olvasható a PharmaOnline-on.

Az újszülöttek megszületéskor még steril bőre, nyálkahártyái és bélcsatornája rövid idő alatt benépesedik az adott régióra jellemző baktériumokkal. Ebben a folyamatban döntő szerep hárul szüléskor a hüvelycsatornán való áthaladásra, és az ott élő baktériumokkal való találkozásra – írja a PharmaOnline.

Úgy tűnik, hogy a hüvely természetes bakteriális flórájával való találkozás elmaradása – a bakteriális kolonizáció hiányosságain keresztül – hosszú távon is éreztetheti a hatását. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a császármetszéssel születettek bélcsatornájában kevésbé sokszínű a bélflóra, illetve kevesebb a Bifidobacterium, míg több a Staphylococcus, mint a nem műtéti úton születetteknél. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a tápanyagok bélből való felszívódása fokozottabb lesz, és annak következményeként elhízás alakulhat ki.

Széleskörű vizsgálat eredményei támasztják alá a korábbi ismereteket

A születés módja és a későbbi elhízás közti összefüggést már korábban is számos kutatócsoport megvizsgálta, többek között a LISA-Plus vizsgálat keretén belül. Most a „Growing Up Today Study“ 15271 anya 22068 gyermekének a bevonásával, számos befolyásoló faktor figyelembe vételével vette a témát górcső alá.

Mint az a JAMA Pediatrics folyóiratban közölt prospektív vizsgálati eredményekből kiderül, a friss kutatás az anya terhesség alatti súlyát, a gyermek szoptatásának időtartamát – mint a gyermek későbbi testsúlyát befolyásoló tényezőket – is figyelembe vette és korrigáló tényezőként használta fel. A mintaszám és a metodika alapján ez a vizsgálat teszi leginkább lehetővé azt, hogy a születés módja és a későbbi testsúly közötti kapcsolatról megbízható következtetéseket lehessen levonni.

Még a 28 éves, császármetszéssel született „gyerekek” körében is gyakoribb az elhízás

Az eredmények alapján összességében mintegy 22 százalékkal magasabb az elhízás kockázata azoknál, akik császármetszéssel jönnek világra. Úgy tűnik, hogy az életkor előrehaladtával a túlsúly rizikója egyre csökken, mintha a bélflóra is egyre inkább kezdene hasonlítani azokéhoz, akik normál szüléssel születtek.

A császármetszéses születésre visszavezethetően a 9 és 12 év közötti gyermekeknél 23 százalékkal magasabb az elhízás rizikója, mint a hüvelyi szüléssel születetteknél. Ugyanez a rizikó a 13 és 18 év közöttieknél 16 százalékra, míg a 19 és 28 évesek körében 10 százalékra csökken.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés