hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Miért nem tudni?

A legújabb OECD-évkönyv kapcsán arról (is) ír a Válasz, hogy az onkológia gyógyítási mutatóinál hiányoznak belőle az adataink, ugyanis Magyarország nem közöl ilyeneket.

„Tessék megmondani, ha egyszer létezik nemzeti rákregiszter, miért nem lehet tudni Magyarországon, ahol mindenkinek Taj-száma van, és még egy magánorvoshoz sem lehet enélkül betévedni, hogy mennyi az ötéves túlélése a melldaganatoknak vagy a béldaganatoknak? - teszi fel a kérdést a lap szerzője.  -  Egy lengyel orvos miért tudhatja, hogy kisebb hatékonysággal gyógyít, mint egy osztrák, egy magyar miért nem? Hogyan fogunk így fejlődni, ha még azt sem ismerjük, mennyi a lemaradásunk?

Németországban, ahol sokféle tulajdonú szolgáltató és több biztosítós rendszer van, be tudják gyűjteni az adatokat? Nálunk, ahol minden ellátó hely állami és egyetlen biztosító van, erre képtelenek vagyunk? Vagy csak nagyon sokaknak kényelmesebb így, mert akkor esetleg a biztosító azt is tudná, kinek milyen a gyógyítási mutatója, és kiejtené a legrosszabbakat a finanszírozásból?” – olvasható a valasz.hu-n.

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink