hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Szlávik szerint indokolatlan meghatározni, hányan oltatlanok a kórházban ápoltak közül

Miért nem közlik az új betegek oltottságát?

Zacher Gábor a Portfolionak azt mondta, továbbra is értetlenül állnak azelőtt, miért nem ismerhetik meg az új koronavírusos betegek oltási adatait.

„Az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot” – érvelt az oltási nyilvánosság mellett Zacher Gábor. Szerinte így most ő és kollégái is a sötétben tapogatóznak. Állítása szerint egyetlen orvos és a teljes egészségügyi szakma sem a beteg neveire, vagy lakcímükre lenne kíváncsi, hanem arra, hogy miként működnek az oltások.

Ennek híján jelenleg az egymás közötti információcseréből az derül ki, hogy az intenzív osztályra kerülő minden 5. nem oltott betegre jutott 1 beoltott páciens.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szűkszavú közleményei hetek óta ugyanazt ismételgetik, miszerint: „az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.”

Azt is megjegyzik, hogy a „koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány mostani hullámában azonban nagy előny, hogy már van vakcina és a legtöbben fel is vették az oltást, amely a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.”  Arra vonatkozóan nincs hivatalos magyarázat, hogy a bűvös 1 százalék említése milyen adatok alapján jön ki.

Angolszász tanulmányok alapján egyébként 13-14-szeres különbség van halálozásban az oltottak és a nem oltottak között. Lefordítva, aki semmilyen oltást nem kapott, súlyos koronavírus-fertőzés és gyengébb immunrendszer esetén 13-14-szer nagyobb eséllyel hal meg a betegségben, ahhoz képest, mint, aki valamilyen vakcinát megkapott, írja a Portfolio.

Szlávik János másként látja

Indokolatlan meghatározni, hogy egy kórházban hányan vannak az oltottak és az oltatlanok, hiszen az ellátásra szorulóknak lehet más betegsége is. Erről Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa beszélt a TV2 Mokka című adásában. A Magyar Nemzet szerint úgy fogalmazott:

– Mivel a magyarok egészségügyi állapota nem túl kedvező, nagyon sokan kerülnek kórházba egyéb betegségek miatt is. Ha eközben enyhe koronavírus-fertőzöttek is, bekerülhetnek egy olyan statisztikába, ami elferdíti a valóságot – mutatott rá a szakember. Az infektológus ezért úgy véli, célszerűbb lenne inkább azt megvizsgálni, hogy azok közül, akik koronavírus-fertőzés vagy tüdőgyulladás miatt kerültek kórházba, hányan vették fel a vakcinát, illetve hányan oltatlanok, de ezt nagyon nehéz meghatározni.

(forrás: Portfolio, tv2, Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink