hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Miből lesz januárban orvosi béremelés? (Frissítve a BM válaszával)

Ha a kormány tartani kívánja az orvosoknak tett ígéretét, a béremelés 3. ütemét 2023. januárban hazai forrásból kell kifizetnie, ennek híján átütemezés várható a fizetésemelésben.

A kormány tartja magát az orvosi béremelés törvénybe foglalt ütemezéséhez, azonban ha az ágazat más egyezségre jut, azt is elfogadja – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 7-ei Kormányinfón. Gulyás Gergely akkor azt is kifejtette, hogy a helyreállítási alapból (RRF) fedeznék az egészségügyi bérek emelését.

Míg a kabinetminiszter akkor még azt remélte, hogy ősszel megérkeznek az uniós források, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a hvg.hu tudósítása szerint a Klímabarát Települések Szövetségével folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztatón azt közölte, hogy ha sikerül a tárgyalásokat a mostani „jó ütemben” folytatni, és ha sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal, akkor az első összegek az uniós helyreállítási alapból 2023 első negyedévében érkezhetnek meg Magyarországra.

Köt bennünket a Magyar Orvosi Kamarával kötött megállapodás, az állam attól elállni nem kíván, és forrásokat sem von el az egészségügytől – szögezte le még júliusban Gulyás Gergely, igaz, ekkor még annak kapcsán beszélt erről, hogy az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter jelezte, indikátorok alapján végzett alapbér-differenciálást szeretne alkalmazni az orvosi béremelés 3. ütemében.

Lapunk megkérdezte az egészségügyért felelős Belügyminisztériumot, hogy Navracsics Tibor bejelentésének tükrében hogyan tervezik kifizetni a januártól esedékes, törvénybe foglalt béremelést az orvosoknak. Megkeresésünkre a BM kommunikációs főosztályától semmilyen válasz nem érkezett, így azt sem tudtuk meg, biztosítanak-e hazai forrást arra, hogy az uniós források megérkezéséig kipótolják a béremeléshez szükséges 300 milliárd forintot.

Uniós pénz és hazai forrás híján a béremelés átütemezése lehet a megoldás, ami azt jelentheti, hogy miután megérkezik az RRF forrás, januárig visszamenőleg fizetik majd ki a megemelt béreket. A BM azonban erre a felvetésünkre sem válaszolt.

Ezt a kérdést a Magyar Orvosi Kamara lezárt ügynek tekinti – írta megkeresésünkre a Magyar Orvosi Kamara. Mint kifejtették, fontos kormányzati szereplők többször visszaigazolták, hogy a 3. lépcsős béremelés megtörténik az egészségügyben. Pintér Sándor belügyminisztertől arra is ígéretet kaptunk, hogy ez az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény mellékletében szereplő bértáblának megfelelően egységes alapbér emelésként történik meg – emlékeztettek.

Mint írták, a kamara felé semmilyen kormányzati jelzés nem érkezett a forrás bizonytalanságáról. Az, hogy ennek a béremeléshez szükséges összeget a kormány hazai költségvetésből vagy uniós forrásból teremti elő, nem a MOK kompetenciája – szögezték le.

Amennyiben a BM válaszol a MedicalOnline megkeresésére, cikkünket frissítjük.

Frissítés:

Szeptember 6-án feltett kérdéseinkre szeptember 12-én a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya az alábbi választ küldte:

"A Belügyminisztériumhoz elektronikus úton küldött megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az orvosok átfogó bérfejlesztési programjának ütemét hatályos jogszabály, fedezetét a 2023. évi költségvetés tartalmazza."

Nattanan Kanchanaprat képe a Pixabay-en
Nattanan Kanchanaprat képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink