hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Januárban az orvosok megkapják a béremelést

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke 2022. augusztus 12-én egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Mint a MOK honlapján olvasható: a megbeszélésen a miniszter kifejtette, hogy a minőségi indikátortok fejlesztését intézményi és egyéni szinten egyaránt kiemelt fontosságúnak tartja, de ettől függetlenül 2023 januárjában az orvosok megkapják az Eszjtv.-ben rögzített béremelés harmadik lépcsőjét.

A miniszter az egészségügy szükségszerű átalakítása során számít a MOK véleményére és együttműködésére, ezért a jövőben is folytatni kívánja az egyeztetéseket.

Mint azt megírtuk: az  egészségügyi  indikátorok  minél  előbbi  bevezetését  és  ezek  nyilvánosságát – intézményi és egyéni szinten is – a MOK támogatja, de ezek kidolgozása hosszabb időt vesz igénybe, teszt időszakok szükségesek, és ha már maga a mérési metodika és ezek adatainak nyilvánossága beépül a rendszerbe, akkor lehet ezekhez megfelelő ösztönzőket kötni a nemzetközi jó gyakorlatoknak megfelelőenolvasható az egészségügyért felelős államtitkárnak küldött levélben.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt korábban levélben tájékoztatta a Magyar Orvosi Kamara elnöksége arról, hogy támogatják a teljesítmény és a minőség mérését, ugyanakkor nem támogatják a minőségi indikátorok alapján végzett alapbér-differenciálást az egészségügyben.

Álláspontjuk szerint az alapbérnek mindenkire vonatkozóan a bértábla szerint egységesnek kell lennie, ez egészülhet ki szakterületi és pozicionális pótlékokkal és mozgóbér jellegű ösztönzőkkel. Az utóbbi két kategória forrása nem lehet az alapbér.

A minőség mérése – akár egyénre lebontva is – elsősorban a betegbiztonságot, a minőség javulását, a folyamatos fejlődést, a tanulást kell, hogy támogassa.

hirdetés

Könyveink