hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Mi jár a különbiztosításért?

Ugrásra készen várják a biztosítótársaságok, hogy a kormány meghatározza, milyen ellátás jár a betegeknek a kötelező járulékfizetés fejében. A szaktárca munkatársai várhatóan októberig teszik a kormány asztalára javaslatukat, amelyből kiderül, jövő év januárjától mely ellátások járnak állampolgári jogon, melyek csak a biztosítottaknak, és milyen kezelések kerülnek az extra, vagyis a „fizetős” kategóriába.

Az ellátási csomagok meghatározása az első lépés afelé, hogy valódi egészségbiztosítási termékekkel lépjenek piacra az üzleti biztosítók – véli a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) Egészség- és Balesetbiztosítási tagozatának vezetője, Borókay Ferenc, aki egyben a Generali-Providencia biztosító főosztályvezetője. Szerinte a magyarok többsége arra szocializálódott, hogy a várólisták megkerülhetők paraszolvenciával, s a hálapénz segít hozzájutni a kiemelt figyelemhez is. Éppen ezért egészségügyi ellátás igénybevételére kialakított, úgynevezett szolgáltatást finanszírozó biztosításokat nemigen kínálnak ma még a társaságok. Magyarországon egyelőre az úgynevezett összegbiztosítások az elterjedtebbek. Ez azt jelenti, hogy a biztosító az előre megjelölt kockázat bekövetkeztekor, például súlyos betegség, kórházi kezelés esetén kifizeti a biztosítottnak a szerződésben rögzített összeget. Ezekben az esetekben az egészségügyi szolgáltatóknak nincs szerepük. Ezzel szemben a szolgáltatást finanszírozó biztosítások – amelyekből alig találni néhányat a magyar piacon – némileg hasonlóan működnek, mint a mostani járulékfizetésen alapulók: havidíj fizetése ellenében a beteg helyett a biztosító fizeti bizonyos ellátások költségeit a vele szerződésben álló szolgáltatónak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DOBOZI PÁLMA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés