hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Az MI képes megmondani egy beteg “egészségügyi életkorát”

Az Osaka University kutatói a The Lancet Healthy Longevity folyóiratban egy olyan új, mesterséges intelligencián alapuló képelemző eljárásról számoltak be, amely mellkasröntgen felvételek alapján képes megbecsülni a beteg “szív-érrendszeri életkorát”.

A szoftver figyelmeztetést ad, ha ez az életkor a valós életkortól eltér, illetve akkor is, ha valamilyen betegség jelét érzékeli.

A deep learning algoritmusokkal operáló szoftvert több mint 67 ezer egészséges személy mellkasröntgen képei alapján tanították be arra, hogy képes legyen megállapítani egy személy életkorát, majd újabb 34 ezer, diagnosztizáltan valamilyen betegségben szenvedő személy felvételei alapján tanították tovább. A szoftver 0,95-ös, nagyon erős korrelációval képessé vált megmondani egy adott személy életkorát, a betegeknél pedig annál magasabb “szív-érrendszeri életkort” jelzett, amennyire valószínű volt, hogy az adott személy valamilyen betegségben, például magas vérnyomásban vagy COPD-ben szenved.

Forrás: Yasuhito Mitsuyama et al, Chest radiography as a biomarker of ageing: artificial intelligence-based, multi-institutional model development and validation in Japan, The Lancet Healthy Longevity (2023). DOI: 10.1016/S2666-7568(23)00133-2

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!