2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Merkel: Nem szabad cserben hagyni a kórházi dolgozókat

Nem szabad cserben hagyni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségben (Covid-19) szenvedők gyógyításának "herkulesi feladatával" foglalkozó kórházi orvosokat és ápolókat, és meg kell hallani az intenzív osztályokon dolgozók "segélykiáltásait", ezért szigorúbban és következetesebben kell törekedni a vírus harmadik fertőzéshullámának megállítására Németországban - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

A kancellár a vészfékrendszernek nevezett járványügyi zárlat országszerte egységes szabályairól szóló törvénymódosító javaslat elfogadására összehívott rendkívüli kormányülés után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a kórházi dolgozók a legjobb egészségügyi technológiai feltételek mellett sem tudják legyőzni a vírust, ha nem siet a segítségükre az állam, a politika és minden egyes ember.

A kórházban dolgozóknak "szükségük van ránk" a harmadik hullám "lefékezéséhez, megtöréséhez és megfordításához", ezért mindenütt egyformán szigorú korlátozásokat kell bevezetni, ahol száz fölé emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. A határérték alatt továbbra is tartományi szintű feladat a járványügyi szabályok alakítása, a korlátozások, lazítások rendszerének formálása, de tartósan - egymás után három nap folyamatosan - száz feletti hétnapi fertőzésgyakoriságnál összehangolt, egységes fellépés kell, hogy az egész ország kijusson a járvány új szakaszából, amelyet a napi regisztrált fertőződések "meredeken emelkedő száma, az intenzív osztályok növekvő telítettsége és a napi halálos áldozatok megrendítően magas száma" jellemez - mondta a kancellár.

Angela Merkel aláhúzta, hogy az új szabályozás az eddiginél is nagyobb terhekkel, még több lemondással jár, de bevezetése sürgetően szükséges. Egyben megköszönte az embereknek, hogy türelmesek, belátóak és gondoskodnak másokról, és megköszönte az ellenzék "kritikus-konstruktív" munkáját.

A szövetségi kormány a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt egészítené ki az országos járványügyi zárlat szabályaival. A keddi ülésén a törvényhozás elé terjesztett módosító javaslattal először, ugyancsak kedden a kormánypárti frakciók, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportja foglalkoznak. Valószínűleg gyorsított eljárást kezdeményeznek, így a szövetségi parlament (Bundestag) napokon belül elfogadhatja a kormány előterjesztését. A törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájának (Bundesrat) nem kell külön elfogadnia a módosítást, de ellenvetést tehet, ami lassítaná a hatályba lépést. A javaslat szerint az új szabályozás csak addig érvényes, ameddig tart a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazás. A Bundestag legutóbb június végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést a SARS-CoV-2 terjedésével szemben. Az elképzelés szerint a rendkívüli felhatalmazás visszavonásával visszaállna a korábbi rend, amelyben a tartományi kormányok hatásköre a járványok, fertőző betegségek elleni védekezés.

A vészfékrendszer a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területének működését befagyasztó járványügyi zárlatot jelent. Lényege, hogy visszaállítják a 2020 tavaszi első járványhullám idején elrendelt korlátozásokat, amelyek főszabályként előírják, hogy csak a létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok tarthatnak nyitva és nem lehet családi, baráti összejöveteleket tartani, és újabb szigorításokat, a többi között kijárási korlátozást is bevezetnek az este 9 és reggel 5 óra közötti időszakra.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés