hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Mérgesítő méregtelenítők

A rendszeres méregtelenítés – hívei szerint – azért szükséges, mert ma sok mérgező anyag kerül a környezetünkből, ételünkből, italunkból szervezetünkbe, illetve keletkezik testünkben az anyagcsere során és egészségünk érdekében ezeket hatékony beavatkozások segítségével el kell távolítanunk. Különböző tudományos területek fiatal szakértői most alapos vizsgálatokkal keresték a bizonyítékokat, melyekkel a méregtelenítést ígérő termékek gyártói – legtöbbször igen borsos áron - gyártmányaikat és módszereiket igyekeznek a nagyközönségre rásózni. A megvizsgált árucikkek közül egyet sem találtak, mely meggyőzőnek számító tudományos tanulmányok után került forgalomba.

Néhány éve a tudomány több területén dolgozó kutatók rádöbbentek, hogy mindennapi környezetünkben és kiváltképp az üzleti életben elterjedt a tudományos szakkifejezések, érvek gátlástalan használata, miközben az áltudományos fordulatokkal dobálódzóknak fogalma sincs arról, mit beszélnek.
A Sense About Science önkéntes szervezetnek többezer támogatója van, közöttük Nobel-díjasok és különböző tudományos társaságok vezetői. Célja a tudományos eredmények széleskörű ismertetése, a tudományos bizonyítékok érvényesítése az élet minden területén. Külön részleget szerveztek Fiatal Tudomány Hangja elnevezéssel, mely a fiatal, pályájukon induló kutatókat igyekszik bevonni a közéletbe, az ismeretterjesztésbe.
A 300 tagú csapat már 2007-ben megírta vizsgálataik eredményeit a kereskedelemben kapható, elképesztően jó tulajdonságúként reklámozott termékek valódi értékeiről, és ennek hatalmas sikere lett. Szerették volna az embereket tárgyilagosan tovább tájékoztatni a tudományos kifejezéseket csillogtató üzleti ígéretek hátteréről, ezért nekifogtak egy új, mind többször előkerülő kérdés tanulmányozásának. A téma a detoxikáció, a méregtelenítés.
A munka eredményeit Detox dosszié címen gyűjtötték össze. Ebben a füzetben 15, olyan készítmény értékelését foglalták össze, amelyek mind azzal léptek a piacra, hogy méregtelenítenek.
A vizsgálatot végző szakértők leírják, hogy a cég illetékese – ha volt neki: szakértője – milyen adatokkal, tudományos tanulmányokkal bizonyítja a méregtelenítést. A gond azzal kezdődik, hogy a „méregtelenítés” fogalmát tudományos pontossággal, azonos módon egyik megkérdezett vállalat vezetői sem tudták megadni.
Laura Croft vegyész az egyik világcég, a Garnier „detox”-zseléjével kapcsolatban igyekezett megtudni a méregtelenítés technikáját és titkait. A technika ebben az esetben igen egyszerű: arcmosással a bőrön lévő toxin (mérgező anyag) a rendkívüli zselé segítségével eltávolítható. A cég képviselője az arcfestéket és egyéb kozmetikai anyagokat is határozottan méregnek mondta. A készítmény a jelenlegi átváltási ráta szerint 1350 forintba kerül. A vizsgáló a dossziéban igen rosszallón megjegyzi, hogy olajos, szennyezett bőrfelületre készített zselét kínálnak 25 százalékkal drágábban, ami ugyanazt tudja, mint a normál bőrre készített. Általában a méregtelenítők igen költségesek: egy méregtelenítő ital ára legalább 600 forint, de a detoxikáló fürdő ára eléri a 11 ezer forintot is.
Az angol világ legdrágább áruháza, a Harrods hozza forgalomba az utóbbit, és árul méregtelenítő talpbetétet is. Ez „erős, természetes alkotóelemeket tartalmaz, fák nedveit, és a láb-reflexológia elve szerint működve eltávolítja a szervezetből a károsító mérgeket”. A cég képviselője elismerte, hogy a kedvező hatás csak akkor jelenik meg, ha a páciens egészségesebben táplálkozik és jól alszik, de a jó közérzet esetleg akkor is hit kérdése. A Boots's „méregtelenítő keféje” az áruházlánc szóvivője szerint eltünteti a toxinokat és a véráramlás javításával fokozza a nyirokkeringést, de kiderült, hogy egyszerűen tisztítja a bőrt. A vérkeringés növelésére pedig bármilyen kefe jó.
A lábra ragasztható „detox”-tapaszról az üzlet szóvivője azt mondta, hogy termékük „kiszívja” a mérgeket a szervezetből, mert turmalin-kristályt tartalmaz, ami „az infravörös sugárzás természetes forrása”. A szakember hangsúlyozta, hogy a turmalin nem radioaktív, és ha a tapasz viselője meleget érez, az a saját hőtermeléséből származik, amit a tapasz visszaver.
Egy másik szakértő úgy fogalmazott, hogy a méregtelenítő termékek vásárlása útján az emberek igen gyorsan nem a toxinoktól, hanem a pénzüktől szabadulhatnak meg.

 

Dr. Matos Lajos/MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink