2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés
hirdetés

Mennyit ér a szteroid-injekció a térd osteoarthritise esetén?

A háromhavonta adott triamcinolon injekciók a kontroll-kezeléshez viszonyítva két év elteltével rontják a térdízület állapotát, nem csökkentik jelentősen a fájdalmat, illetve számos mellékhatással járnak, írta a PharmaOnline.

Az osteoarthritis – különösen idős korban – szinte népbetegségnek számít. Ez a fajta degeneratív ízületi megbetegedés leggyakrabban a térdet érinti, és a mindennapi tevékenységek végzésében jelentősen akadályozhatja az érintett betegeket.

A fájdalommal és gyulladással járó tünetegyüttes kezelésében gyakori terápiás megoldásnak számít a szteroidok adása. Mint arról korábban is beszámoltunk, már a rövid távú szteroid kezelés is kockázatokat hordoz magában – a rövid távú orális szteroid-terápia elrendelését követő első hónapban 5,3-szorosára nő a szepszis gyakorisága, 3,33-szorosára a vénás tromboembóliáé, míg 1,87-szeresére a csonttörésé.

Ezen túlmenően a legújabb kutatási eredmények, mint arra a JAMA folyóiratban megjelent közlemény is rámutat, arra világítanak rá, hogy a térd osteoarthritise esetén a kortikoszteroid injekciók adása hosszú távon nem használ a betegeknek.

Egy bostoni kutatócsoport 140 térd osteoarthritises beteg bevonásával arra kereste a választ, hogy a szteroid kezelés eredményeként hogyan alakul a térdízület állapota. Két éven keresztül, 12 hetente a betegek fele (n=70) triamcinolon-injekciót (40 mg triamcinolon-acetonid) kapott a térdízületébe. A placebo-ágba sorolt betegek (n=70) fiziológiás sós injekciót kaptak az ízületükbe.

Mint az a térd évente készített mágneses rezonanciás vizsgálataiból (MRI), illetve a 3 havonta rögzített Western Ontario és McMaster Universities Osteoarthritis indexekből (0 = nincs fájdalom, 20 = extrém erős fájdalom) kiderült, az érintkező ízületi fejek közötti távolság a szteroid-kezelés eredményeként 0,21 milliméterrel csökkent, míg ugyanez a kontroll-csoportban mindössze 0,1 mm volt. Emellett, a fájdalom tekintetében nem volt kimutatható különbség a vizsgálatban a két csoport között, ugyanakkor a szteroiddal kezeltek körében jelentősen nagyobb arányban léptek fel mellékhatások, mint a placebo-ágon.

Mint az a vizsgálat eredményeinek a boncolgatásából kiderül, rövid távon kedvezően hathat a fájdalomra a szteroid-terápia, ami azonban a két évet egységként tekintve nem jelenik meg az eredményekben. Ennek fényében az eredmények ugyan elgondolkodtatóak, de egyelőre nem indokolják a térd osteoarthritisének terápiás kezelésében bevett protokollok megváltoztatását, írta a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Sokaknak rossz tapasztalatuk van az egészségüggyel, de nem elég a kórházakon számon kérni a szabályok betartását. Rendszerszintű változásra van szükség az egészségügyben.

A körülményeken múlik, de nem feltétlenül sérti az egészségügyi dolgozók jogait az, ha csak védőoltással tarthatják meg az állásukat. Alapvető jogokat sért viszont a kormány, amikor az oltatlan dolgozókat teljesen megfosztja a végkielégítéstől.