hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hangody: Szeretni kell, amit az ember csinál

Jó csapatra van szükség, és nem utolsósorban szeretni kell azt, amit az ember csinál – vallja dr. Hangody László.

A Semmelweis egyetem Traumatológiai Tanszékének vezetőjét, az Uzsoki Utcai Kórház ortopéd-traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosát a közelmúltban tüntették ki Széchenyi-díjjal a mozaikplasztikával kapcsolatos találmányáért, mely immár évtizedek óta a világon leggyakrabban használt modern porcfelszínképző eljárás.

Dr. Hangody László, mint mondja, mindig is orvos akart lenni. Az édesapja – aki karizmatikus alkat volt és nagy munkaszeretet jellemezte – sebészként dolgozott, így Hangody Lászlónak már korán megtetszett ez a terület. Az, hogy ezen belül a csontsebészet vonzotta legjobban, habitusából ered. Mint mondja, szereti az egzakt dolgokat, amikor végigkövethető a folyamat, hogy honnan indulunk és mit értünk el. A csontsebészet pedig pont ilyen. Az Uzsoki tizenhetedik éve általa vezetett ortopéd-traumatológia osztályán minden nap úgy kezdődik, hogy végignézik az előző napi röntgenfelvételeket, melyekből pontosan lemérhető a munka eredményessége, sikere, hiszen látjuk, hogy nézett ki a törés, hogy lett megoperálva – magyarázza.

Hangody László tudatosan készült a pályára, az egyetem alatt műtőssegédként járt ügyelni, volt tehát rálátása a fővárosi ortopédsebészeti, traumatológiai osztályokra. Az Uzsokit azért választotta, mert itt már akkor egyben volt a traumatológia és az ortopédia.

1986-ban szerezte meg az első, majd két évvel később a második szakvizsgát, néhány évre rá pedig már szabadalmaztathatta a ma is legmodernebb porcfelszínképző eljárásnak számító találmányát, mely meghozta számára a nemzetközi hírnevet. „A két szakvizsgám között érkezett az osztály élére új vezetőnk, dr. Sükösd László, aki meghonosította az artroszkópiát, vagyis az ízületi tükrözést. Ettől kezdve nap mint nap láttuk az ízületek, elsősorban a térdízület kezdődő, a röntgenen még nem látszó, komoly panaszt még nem okozó porckárosodásait, amikre ugyanakkor igazán hatékony műtéti eljárás nem állt rendelkezésre – idézte fel, mi vezette a porcátültetés gondolatához.

Hangody László szerint semmilyen innovációt nem lehet véghez vinni társak nélkül, és a napi munka is megköveteli, hogy ha például nemzetközi kongresszusokra, kurzusokra megy, úgy adhassa át egy betegét kontrollra a kollégáinak, mintha ő maga nézné meg. És nem utolsósorban szeretni kell, amit az ember csinál.

A teljes cikk

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés