hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Menedzsereink sem egészségesek

Mindössze az esetek kilenc százalékában mutatkoztak teljesen egészségesnek azok a vezető beosztású munkavállalók, akik cégük jóvoltából tavaly komplex szűrővizsgálati programban vehettek részt a Budai Egészségközpontban. A leggyakoribb eltérésnek a festékes anyajegyek, a lúdtalp, az elhízás, valamint a magas koleszterin- és trigliceridszint bizonyult.

Az állami egészségügyi rendszerrel szembeni kiábrándultságot jól mutatja, hogy a több mint tíz éve működő és immár az egyik vezetőnek számító magán-egészségügyi intézmény, a Budai Egészségközpont mára csaknem 250 multinacionális vállalattal és mintegy 80 ezer magánszeméllyel szerződött különféle egészségügyi szolgáltatások elvégzésére. Az évente mintegy 4500 személyt érintő komplett szűrővizsgálataikból levonható következtetések jól reprezentálják a teljes lakosság egészségi állapotát is, hozzátéve: a jól képzett vállalati közép- és felsővezetők egészségtudatosabbak az átlagnál, így feltehetően tájékozottabbak, előbb mennek orvoshoz problémáikkal, és már akkor igénylik a szűrővizsgálatokat, amikor egészségesnek érzik magukat.

A központ által tavaly elvégzett szűrések eredményei azonban így is lesújtóak. Mint arról dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos-igazgatója beszámolt: 2010-ben 7800 orvos-beteg találkozás eredményeképpen 7037 esetben állították fel a hozzájuk fordulók diagnózisát. A tapasztalatok szerint ezek közül egy menedzserre több mint hét jutott, és az esetek 91 százalékában találtak valamilyen kóros elváltozást. Nem minden esetben olyat, ami azonnali műtétet vagy más beavatkozást kívánt, ám előfordult, hogy magukat teljesen egészségesnek gondoló emberek életét sikerült megmenteni azzal, hogy idejében kiszűrtek egy-egy rosszindulatú megbetegedést.

A leggyakoribb eltérésnek a festékes anyajegyeket találták a szakemberek. Az esetek 48 százalékában előforduló elváltozások vizsgálatuk időpontjában a jóindulatú daganatok közé voltak sorolhatók, ám mindenképpen évente szakorvosi ellenőrzést igényelnek. Igen gyakorinak mutatkozott az évek során akár derékfájdalmakhoz, gerincelváltozásokhoz is vezető lúdtalp (az esetek 37,4 százalékában fordult elő), az elhízás (36 százalék), a magas koleszterinszint és vérzsír-rendellenesség (30 százalék), melyek javarészt a mozgásszegény életmódra, egészségtelen táplálkozásra vezethetők vissza.

Az ötödik leggyakoribbnak az időskori látásromlást találták, amit az esetek 27 százalékában mutattak ki, de nem sokkal maradtak le e mögött a különféle fogászati problémák, amelyek további betegségek kiindulópontjai lehetnek, ha elmarad a rendszeres ellenőrzés.

Nagy Judit tájékoztatása szerint a TOP 20 betegség közé tartozott a távollátás, a különféle allergiák, a máj betegségei, az egyik leggyakoribb menedzserbetegségnek tartott reflux -- amely elsősorban a stresszre, a rendszertelen életre vezethető vissza --, valamint a keringési rendszer megbetegedései és a daganatos elváltozások. Az összes diagnózis 17,6 százalékát az emésztőrendszer betegségei adták.

Az egészségközpont marketing- és értékesítési igazgatója, dr. Kiss András szerint a hazai lesújtó, Európában nem egy területen sereghajtó eredményeket produkáló egészségi állapotunk kihat a cégek, vállalatok versenyképességére is. Egyre többen fel is ismerik közülük, hogy megéri a munkavállalók egészségére költeni, mert az egészség hiánya olyan közvetett költségekben is lemérhető, mint például a hatékonyság csökkenése, s amelyekre sokáig nem is gondoltak a költségek kalkulálásakor. Bár hazánkban sokan még mindig úri luxusnak tartják a magán-ellátást, a budai központban igyekeznek nemcsak a környezet és az ellátás színvonala, hanem annak paraszolvencia-mentes, elérhető ára szempontjából is alternatívát kínálni az állami egészségügyi rendszerrel szemben.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés