hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Megvalósul-e Budapest álma?

Egészségügyi reformtervek a fővárosban

Jelentős változás előtt áll a fővárosi és a Pest megyei egészségügy. Ahol megkezdték az átalakítást, ott a betegek valósággal megrohamozzák a kórházat, az orvosoknak és a nővéreknek pedig béremelést ígér az intézmény vezetése. De nemcsak nyertesei vannak a programnak, előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz egyes osztályok bezárása vagy kapacitásuk szűkítése. Az sem kizárt, hogy ma még vezető szerepre készülő kórházakat is beolvasztanak más intézményekbe.

Igazságtalan általánosítás, hogy feneketlen kút az egészségügy, amelybe bármennyi pénzt is zúdítanak, nem változik semmi. A budapesti Szent Imre Kórház az egyik példa arra, hogy érdemes jelentős mennyiségű közpénzt fektetni a minőségi ellátás megteremtésébe, és hogy az egészségügy előtt nincs más út, mint megfelelni a piacgazdaság követelményeinek.

Marketing és betegroham

A XI. kerületi Szent Imre Kórháznak 7,4 milliárd forintos beruházással még csak az egyik tömbje készült el, a betegek máris valósággal megrohanták az intézményt. A tikkasztó kánikulában is ugyanannyian vártak orvosi ellátásra, mint az őszi és téli csúcsidőben. Júliusban az egy évvel korábbihoz képest 37 százalékkal nőtt a betegforgalom. A kórház  ezért kétségbeesett hangú levélben kérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, biztosítsa a nem várt többletteljesítmény fedezetét. Nem gondolták ugyanis, hogy ekkora forgalomnövekedést hoz a korszerű ellátás, és az, hogy új alapokra helyezték a kórház irányítását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Vajta Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés