hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Megtalálták a kiskaput

Válaszút előtt a képviselők

Sorra születnek a bírósági ítéletek a tavalyi önkormányzati választásokon képviselővé vagy polgármesterré választott vállalkozó orvosok ügyében. A bírák válaszút elé állítják őket: vagy a praxisukról, vagy a mandátumukról kell lemondaniuk, a kettő ugyanis a bíróság szerint összeférhetetlen. Közben az érintettek egy része a cégátadásban találta meg azt kiskaput, hogy miként láthatná el mégis mindkét feladatot.

A helyi közélet tisztaságára, a gazdasági összefonódások megelőzésére hivatkozva mondta ki még 2000-ben az akkori parlament az összeférhetetlenséget az önkormányzattal vállalkozási, megbízási vagy munkaszerződéses viszonyban álló vállalkozók, köztük az orvosok esetében. Így ők nem lehetnek egyidejűleg orvosok, illetve képviselők, polgármesterek, de még csak külsős bizottsági tagok sem.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) nem ért egyet ezzel a jogértelmezéssel, szerinte az összeférhetetlenség az orvosok esetében nem áll fenn. Az érintettek ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapják a finanszírozásukat, nem pedig az önkormányzattól, azzal csak a feladat ellátására szerződtek – érvelt többször Gyenes Géza, a MOK főtitkára.

Ezzel szemben sokan úgy látják: a vállalkozó orvosok, függetlenül attól, hogy nem az önkormányzattól kapják a finanszírozást, általában az önkormányzat épületeiben és annak eszközeivel dolgoznak. Az így érvelők szerint ezért mégis fennáll az érdekeltség a testület döntéseinél. Az orvosok szerint viszont a fenntartói kötelezettségeket – a helyiség és az eszköz biztosítását – törvény írja elő az önkormányzatoknak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés