2024. április. 27., szombat - Zita.

Egyelőre nem kell egységesen alkalmazni a háziorvosi időpontfoglalót

Keczéry Attila háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára a Népszavát arról tájékoztatta, március 1-től mégsem kell egységesen alkalmazni az időpontfoglaló rendszert.

hirdetés

A Népszava által az ország különböző pontjain megkérdezett háziorvosok egyike sem tudja használni az új rendszert, a betegek ellátáshoz most alkalmazott szoftvereik tanúsítására várnak, ugyanis ez lenne az egyik előfeltétele az új rendszerhez való csatlakozásnak. Volt aki úgy tudta, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) részéről sem készültek el még azok a fejlesztések, amelyek zökkenőmentessé tennék a háziorvosok számára a betegút szervezését.

A szakrendelők arról számoltak be, hogy ők egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy kiajánljanak időpontot a háziorvosok számára. Részben sok ellátó saját időpontfoglaló-rendszert működtet a területéhez tartozó és regisztrált betegeknek, akik így közvetlenül maguk is foglalhatnak időpontot. Másrészt erős a félelmük, hogy ha megtennék saját területi betegeiktől vonnának el kapacitást, illetve az új, más területről foglalók többletellátást generálnak például a labor, ultrahang vagy egyéb képalkotó vizsgálatokra, amely aztán „csődbe viszi” a szakrendelőt. 

A kormányzat a szakrendelőktől azt várja, hogy kapacitásaik legalább 30 százalékát ajánlják fel a háziorvosi foglalórendszerben. A járóbetegellátóknak, különösen ahol még nem működnek a saját időpontfoglalós rendszerek, jobban megfelel a jelenlegi gyakorlat. Miszerint egy-, másfél hónapra nyitják meg az előjegyzési listáikat és a beutaltak a hónap bizonyos napján, meghatározott időablakban kérhetnek telefonon vagy személyesen időpontot. E gyakorlattal nincs megszámlálható szakorvosi ellátásra várakozó, hiszen aki nem jut időponthoz, az láthatatlan marad a rendszer számára.

– Miután a Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott a háziorvosoknak március hetedikén kiküldött levél miatt, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ad hoc egyeztetést kezdeményezett az érdekképviselőkkel. Így szerdán a belügyminisztériumban az ágazat vezetői arról tájékoztatták a Magyar Orvosi Kamara képviselőit, hogy március elsejétől mégsem kell egységesen alkalmazni a háziorvosoknak az időpontfoglaló rendszert – tájékoztatta a lapot Keczéry Attila zuglói háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára. A tárca képviselőinek tájékoztatása szerint azok, akik még nem csatlakoztak, nem követtek el hibát.

A lap kérdésére, hogy a háziorvos látja-e a saját területi ellátásához tartozó foglalható időpontokat, az OKFÖ sajtóosztálya azt a választ adta, hogy a vármegyei irányító intézmények kéthetente tájékoztatják majd a háziorvosokat azokról a szakrendelésekről, ahol lehetőség van digitális időpontfoglalásra.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!