hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Megnyugtatást és döntést várnak a rezidensek a minisztertől

Változatlanul nem látszik a közeli megoldás az idei rezidensképzési-keretszámokkal keltett problámára – derül ki a Népszava írásából, sokan már majd csak januárban kezdhetik a munkát.

Ahogy a MedicalOnline beszámolt róla, idén sokkal többen jelentkeztek rezidensnek a központi régióban, mint amekkora keretet a tárcavezető meghirdetett. Utóbbi azért fontos, mert – s ez az idei fokozott érdeklődés oka is  – idéntől a kórházaké helyett a központi kassza állja a szakorvosjelöltek bérét és ösztöndíját.

A rezidensszövetség (MRSZ) információi szerint a keretszámok felülvizsgálatáról tárcadöntés csak novemberben születik meg – írja a Népszava  –, ami azt jelenti, hogy sok fiatal valójában csak januártól kezdheti meg a munkáját, hiába adta be a jelentkezését egy állásra már augusztusban. Szó van róla, hogy a kórházak az első öt jelentkezővel köthetnek olyan szerződést, ami alapján az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) lesz a rezidens munkáltatója, ők fizetik a bruttó 151 ezer forintos ösztöndíját, a kórháznak csak a túlóradíjait kell kigazdálkodnia, de Dénes Tamás, az MRSZ elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy nem a legjobb, hanem a leggyorsabb jelölt léphet munkába a megpályázott helyen. Ő most „lebegtetett” pályázók nevében is elvárja, a kormány tartsa be azt a korábbi ígéretét, hogy minden rezidenst felvesznek és erről Balog Zoltán miniszter nyugtassa is meg az egyre idegesebb friss diplomásokat.

Dénes azt is reméli, hogy a mostani szervezési nehézségek láttán a szaktárca figyelembe veszi a rendelet megalkotása előtt is közreadott javaslataikat és megváltoztatja a keretrendszert. Kérték, hogy a jelöltek folyamatosan jelentkezhessenek, az intézmények tényleges igényei alapján határozzák meg a kereteket, sima jelentkezés helyett felvételi eljárás legyen, hiszen ha túljelentkezés van, már lehetne a minőség, felkészültség alapján válogatni. Dénes Tamás a Népszavának is hangsúlyozta, hogy az új rezidensrendelet hatására sokan itthon maradtak, de ha néhány év múlva sem látják biztosnak a szakma jövőjét, akkor újra elgondolkodnak a távozáson – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink