hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

Megméri a vércukrot a mobiltelefon

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kutatócsoportja kifejlesztett egy eljárást, amely nagy pontossággal képes megmérni egy ember glükózszintjét az okostelefonja segítségével. Az eljárás lényege, hogy mágnesezett hidrogél anyagot kötnek össze a mobiltelefonok magnetométerével.

A magnetométer, vagyis a beépített iránytű szinte minden jelenlegi okostelefonban megtalálható. Ez érzékeli a Föld mágneses mezejének irányát, és létfontosságú navigációs információkat szolgáltat. Az új technológiának köszönhetően a szabványos mobiltelefon-magnetométer ma már teljesen más célra használható. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonok kiváló pontossággal mérjék a cukorbetegség egyik jelzőszámát, a glükózszintet. Számos más orvosbiológiai tulajdonságot is gyorsan és megfizethetően lehet mérni ugyanezzel a módszerrel.

 Az illusztráció azt mutatja, hogy egy okostelefon-magnetométer hogyan képes mágnesezett hidrogél segítségével számos orvosbiológiai tulajdonságot mérni folyékony mintákban. Forrás: NIST
Az illusztráció azt mutatja, hogy egy okostelefon-magnetométer hogyan képes mágnesezett hidrogél segítségével számos orvosbiológiai tulajdonságot mérni folyékony mintákban. Forrás: NIST

A kutatók úgy építették fel a hidrogélt, hogy az a glükóz jelenlétére vagy a pH-értékekre reagálva táguljon vagy húzódjon össze. A hidrogélek tágulása és összehúzódása miatt a mágneses részecskék a mobiltelefonon lévő magnetométerhez képest különböző irányokba vándorolnak. Ezzel a módszerrel a tudósok képesek voltak a glükóz koncentrációját néhány milliomod mólnyi értékig kimutatni. A mól egy olyan mértékegység, amely egy anyagban lévő atomok vagy molekulák bizonyos számát jelenti.

Noha egy csepp vér is használható otthoni glükózszint-monitorozásra, a mobiltelefonos vizsgálat – érzékenysége miatt – a nyálban lévő glükózból is képes rutinszerű vizsgálatokra. Ez különösen előnyös, mert a nyál sokkal alacsonyabb cukorkoncentrációval rendelkezik, mint a vér.

A kutatócsoport szerint egy okostelefonos magnetométer a pH-szintet a több ezer dollárba kerülő asztali mérőműszerrel megegyező érzékenységgel és a költségek töredékéért tudja vizsgálni. A dolognak nincs vége itt, mert a kutatók által megtervezett mágneses vagy "intelligens" hidrogélek számos különböző anyagra is reagálhatnak az emberi szervezetben, emellett meglehetősen könnyen elkészíthetők és olcsók. Szakértők szerint ezért a közeljövőben forradalmi változásokat hozhatnak a hidrogélek. Például hamarosan képesek lesznek a hisztaminok, bizonyos fehérjék és a DNS kimutatására akár néhány tíz nanomol koncentrációban is.

Forrás: Interesting Engineering

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!