hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Megkezdődött a kapacitások szétosztása

Az ÁNTSZ a napokban levélben értesítette az intézményeket arról, hogy július elsejétől mely települések lakosságának ellátása kötelező számukra, illetve, hogy adott kórház milyen orvosi beavatkozásokat, illetve ezeket milyen progresszivitási szinten végezhet.

A címzettek az átalakítás első etapjában állami tulajdonba került kórházak, számukra határozta meg az ÁNTSZ a területi ellátási kötelezettséget (tek), illetve a július elsejétől rendelkezésükre álló kapacitást. Az érintettek egyelőre tanulmányozzák a határozatokat, s ez vár a dokumentumban szereplő települések lakosságára is, hiszen nem biztos, hogy egy-egy betegségüket a jövőben ugyanabban a kórházban látják majd el, ahol jelenleg.

Fogas kérdés, hogy erről vajon miként szereznek tudomást az érintettek. A jogszabály értelmében ugyan az ÁNTSZ minden egyes települést értesít arról, hogy a jövőben mely intézmény köteles fogadni lakosait, s ezt a hirdetményt közzé is kell tenni, a korábbi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a polgármesterek sok esetben nem is tudják mi a teendőjük a tisztiorvosi hivatal fenti tartalmú levelével. Így aztán vagy kifüggesztik, vagy nem. Egyelőre azt sem tudni, hogy egyetlen levélben foglalja össze számukra az ÁNTSZ, amennyiben a jövőben a különböző esetekben más és más fekvőbeteg intézményhez tartoznak, vagy erről külön-külön küld közleményt.

Problémát okoz annak értelmezése is, hogy milyen jogorvoslati lehetőségek állnak a határozatban foglaltak ellen felszólalni kívánók előtt. Korábban a fenntartó önkormányzatok felebezhettek, az új rendszerben azonban ez a lehetőség megszűnt, helyette 30 napon belül jogszabálysértésre hivatkozva bírósági felülvizsgálatot kezdeményezhetnek.

A most értesített 43 kórház az átalakítás első lépéseként került állami tulajdonba. A megyei és fővárosi kórházak mellett az egyetemek kapacitását és területi ellátási kötelezettségét is meghatározták. Közel húsz intézményben kizárólag különféle rehabilitációs, ápolási, esetleg krónikus belosztályok működtetésére szól az engedély, s néhány helyen – mintegy kiegészítésként – reumatológiai ellátás zajlik majd. A fenti intézmények jó része egyébként már évek óta hasonló feladatokat lát el.

A nagy vesztesek közé tartozik a tapolcai és az edelényi kórház, míg az előbbiben rehabilitáció és krónikus ellátás zajlik majd, az utóbbiban kizárólag tüdőbetegeket kezelnek, s rehabilitálnak. A fővárosi Nyírő Gyula kórházat a jelek szerint egyre inkább pszichiátriai és addiktológiai szakkórházzá válik, míg az újpesti Károlyi Sándor Kórház feladatai is csökkentek; belgyógyászat, sebészet és kardiológia maradt, s természetesen itt is lesz rehabilitációs osztály.

Az ÁNTSZ lista ide kattintva tekinthető meg

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink