hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Megkérdezték a mellékhatásokról a felhasználókat

Kimaradhatnak az orvosok és a gyógyszerészek a reklámokból – legalább is számosan haszontalannak tartják a kötelező figyelmeztető mondat állandó alkalmazását – írja a VG.hu.

Pozitív üzenetre cserélnék a jól ismert „A kockázatokról és mellékhatásokról...” kezdetű figyelmeztető szöveget a reklámok végén a gyógyszercégeket tömörítő szervezetek. Szerintük ugyanis az orvosságokhoz kapcsolódó negatív sztereotípiák nem kis részben emiatt alakultak ki az emberekben.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének egy felmérésére szerint az emberekben sokkal több negatív, mint pozitív asszociáció él a gyógyszerekkel kapcsolatban. Szembetűnő elentmondás, hogy a független hatóságok által vizsgált és biztonságosnak, hatásosnak ítélt gyógyszereket sokszor méregnek tartják, miközben egyéb, kevésbé ellenőrzött gyógytermékekhez nem kötődik ilyen félelem. A kutatás szerint ez a szignifikáns különbség részben a gyógyszerreklámokban kötelezően feltüntetendő „A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a (beteg)tájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” mondatra vezethető vissza, amelyet sok éve olyan gyakran hallunk, hogy mélyen beépül a tudatalattinkba, és a gyógyszerről azonnal a „kockázat”, „mellékhatás” jelzők jutnak az eszünkbe.

A magyar figyelmeztetést az Országos Gyógyszerészeti Intézet évekkel ezelőtt a német jogszabályból vette át, az európai államok többsége ennél kevésbé „riogató” mondatot tüntet fel a hirdetésekben – emlékeztetnek, s idéznek példákat is a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

Könyveink