hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Megjelent az eszköztámogatásról szóló rendelet

A Magyar Közlöny 121. számában megjelent a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátási vállalkozások támogatásáról szóló kormányrendelet, amely legfeljebb 1,5 millió forint erejéig nyújt segítséget az eszközök beszerzéséhez.

Az október 19-i rendelet értelmében az egészségügyi szolgáltató havonta legfeljebb 50 ezer forint erejéig élhet a lehetőséggel.

A támogatás iránti kérelmeket 2012. május 31-ig lehet benyújtani, de ha még ebben a hónapban élnek a lejetsőggel, akkor október 1-jétől jár az egészségbiztosító kasszájában elkülönített támogatás. 

Mint azt a MedicalOnline korábban megírta: eredetileg az év közepén lépett volna életbe a rendelet. Az alapellátók eszköz- és ingatlantámogatásának rendszerét egy 2001-es kormányrendelet vezette be, amely lehetővé tette a háziorvosi szolgáltatók számára, hogy rendelőik, illetve a számukra előírt minimumfeltételek közé tartozó eszközök beszerzésére támogatást igényeljenek az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). A rendelkezést 2006. januárjától részben hatályon kívül helyezték. Akkor már csak azok a szolgáltatók kaphatták a támogatást, akik 2005 végén érvényes szerződéssel rendelkeztek, de 2007 januárjától ezt a lehetőséget is megszüntették, így az alapellátók sokáig nem tudtak olyan eszköz- és informatikai támogatást igénybe venni, amelynek segítségével fejleszthetnék, korszerűsíthetnék rendelőiket.

A második Orbán-kormány egészségügyi államtitkársága tavaly decemberben hirdette meg az alapellátás fejlesztéséről szóló irányokat annak érdekében, hogy a Semmelweis Tervben foglalt céloknak megfelelően, „helyzetbe hozzák” a területet. 

A kormányrendeletet a Magyar Közlöny elektronikus oldalán töltheti le

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink