hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Megitta már az ébresztő kávéját? Kár volt...

Csupán tévhit, hogy a reggeli kávé élénkít - szűri le egy kísérlet tanulságait a  Neuropsychopharmacology című lap közlése alapján a NOL.

A kísérletben „reggeli kávéfüggők”, illetve „-kerülők” reakcióit vizsgálták a valódi kávéra, illetve a koffeinmentes placebóra. Azt tapasztalták, hogy bár a rendszeres kávéivók ahogy kávéhoz jutottak, valóban éberebbek lettek, ám csupán annyira élénkültek fel, mint azok az amúgy nem kávézók, akiket placebóval itattak meg. Mindez tehát annyit jelent, hogy a kávé semmivel sem teszi éberebbé a koffeinfüggőket annál, mint amilyen éberek alapállapotban azok, akik soha nem is isznak kávét – szűrték le a kutatók.

Az eredményt azzal magyarázzák, hogy a koffein meggátolja az agyban az adenozin működését, ami alapjáratban testünk reakcióinak lelassításában játszik szerepet. Vagyis amikor kávézunk, az olyan, mintha vezetés közben csak a gázt nyomnánk, és soha nem lépnénk rá a fékre. Ez a hatás eltart egy darabig, utána azonban – hacsak nem döntünk egy újabb adag kávét magunkba – megjelennek az elvonási tünetek, és mivel az adenozin ismét működésbe lép, egyből álmossá válunk - olvashatóa nol.hu-n.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink