hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Meghosszabbították Geréb Ágnes előzetes letartóztatását

Meghosszabbította Geréb Ágnes jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). Geréb szerint fogva tartása egy olyan folyamat része, amelynek végeredménye az otthonszülés legalizálása lesz.

A szervezet pénteken hozta meg a döntést, mellyel a gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb azonban 2011 január 8-ig hosszabbította meg.

A bírósági végzés szerint "a kényszerintézkedés elrendelése óta a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúját alátámasztó bizonyítékok körében változás nem történt, az előzetes letartóztatás fenntartásának okai továbbra is fennállnak".

A bíróságnak az az álláspontja, hogy az eljárás jelenlegi szakaszában továbbra is megalapozottan lehet tartani attól, hogy a - más hasonló bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt álló - gyanúsított szabadlábon hagyása esetén tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével, elrejtésével vagy egyéb módon a bizonyítási eljárás eredményességét meghiúsítaná, megnehezítené, illetve újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A végzés nem jogerős.

Miért kell bilincs Geréb Ágnesre?

A szülész-nőgyógyász már több mint 30 napja van előzetes letartóztatásban, és egyre gyakrabban esik szó a körülményekről, így például arról, indokolt-e a bilincs vagy Geréb Ágnes ellenőrzései.

Geréb Ágnes nem egy aikido-mester, aki lekaratézza az őröket, kiugrik az ablakon és eltűnik a dzsungelben, hanem egy vékony, 58 éves orvos, teljesen indokolatlan volt a lábbilincs, ahogy a beszélő előtti, utáni vetkőztetéses átvizsgálások is – mondta a HVG-nek Fazekas Tamás (TASZ), Geréb Ágnes ügyvédje. A lap beszámolója szerint, a szülésznőnél többször is végeztek ilyen ellenőrzést, ám azt az intézet cáfolja. Az ügyvéd panaszára érkezett válaszban a fővárosi büntetés-végrehajtási intézet úgy fogalmaz: "nem igaz, amit Geréb Ágnes mesélt, nem történt ilyen vizsgálat – sem egyszer, sem többször".

Beszélő 01

Geréb Ágnes ügyével a hazai és a nemzetközi sajtó is foglalkozik: a magyar hatóságok eljárását súlyosan elítélő hangvételű cikket jelentetett meg a The Guardian, a TV2 Naplójban pedig Hadas Kriszta járta körbe az otthonszülés kérdését - a riportban nyilatkozik Geréb Ágnes lánya is, aki elmondja, indokolatlannak véli az édesanyjával szemben alkalmazott intézkedéseket.

"Kérdez, kisakkoztuk, hogy nem jutott be a zseblámpa (mert az tilos), a gyerek éneklését tartalmazó diktafon (ez eltűnt a csomagból), hogy mindent áttúrnak, kiszelektálnak, hogy több esetben nem kapta meg a leveleinket... hogy mi is sokszor nem kapjuk meg az övét.... hogy elfogyott a kávé, és bár egy kéztörlője van összesen, törölközőt nem lehet küldeni mert ruhacsomag csak majd évszakváltás körül... én meg közben nézem, nézem, és szeretném a zsebembe tenni és hazavinni valahogy..." - írja Geréb Ágnes fia egy blogbejegyzésben.

Az írás szerint Geréb Ágnes lehetőségeihez mérten követi az eseményeket: családjának úgy fogalmazott, fontosnak tartja az oregoni bábákat és Wendy Savage-t is azért, mert úgy véli, hogy ez az egész dolog egy folyamat, amely rendre lejátszódik minden országban, és végül az otthonszülés legalizálásához, harmonikus beillesztéséhez vezet. álláspontja szerint Magyarországon ez a folyamat most éppen ott tart, hogy bebörtönzi a bábákat: de mint mondja, ez csak egy fázis, és Anglia, az USA, Európa nagy része már átesett rajta.

Az előzmények

Október 6-án a mentőknek kellett újraéleszteni egy újszülöttet, akit édesanyjával együtt később kórházba szállítottak. A szülésnél jelen lévő hivatásától eltiltott Geréb Ágnest előállította a rendőrség, majd előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A szülész-nőgyógyászt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja a rendőrség.

Mindeközben megkezdődött egy korábbi, 2007-es Geréb Ágnes által vezetett, tragédiával végződő szülés tárgyalása. A büntetőperben meghallgatott mindhárom szakértő úgy véli, hogy szakszerűtlen eljárás okozta a magzat halálát.

Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért tüntettek a fővárosban

A demonstráció résztvevői az V. kerületi Roosevelt térről fáklyákkal a kezükben a Lánchídon át Semmelweis Ignác I. kerületben található szülőházához vonultak.

Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület szóvivője a rendezvényen felolvasta azt a levelet, amelyben arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy segítsen "rendet, jogbiztonságot, igazságot" teremteni az otthon szülés területén.

Úgy fogalmaztak: "nem tűrjük tovább, hogy meghurcolják, gyalázzák, jogtalan és igazságtalan eljárásoknak vessék alá, majd börtönben alázzák azt a szakembert, akinek több ezer otthonszülő nő köszönheti a háborítatlan szülést".

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés