hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Meghalt a férfi, aki elsőként kapott genetikailag módosított sertésvesét

A transzplantációs csapat szerint nincsen jele annak, hogy a beavatkozás okozta volna páciensük halálát, közölte a hvg.hu.

Meghalt Richard Slayman, akin márciusban genetikailag módosított sertésvesét ültettek be. A 62 éves férfi volt az első, aki ilyen műtéten esett át, és a transzplantációs csapat szerint nincsen jele annak, hogy a beavatkozás okozta volna halálát, a műtétet végző sebészek azt mondták, a beültetett szerv legalább két évig bírni fogja, írja a Guardian nyomán a lap.

Slayman családja közleményben mondott köszönetet orvosainak.

A férfi részben azért vállalta az operációt, hogy reményt adjon annak a több ezer embernek, akiknek transzplantációra van szükségük. Korábban is átesett már egy transzplantációs műtéten, akkor egy elhunyt ember szervét kapta meg, amikor pedig felmerült, hogy újabb operációra van szükség, akkor azt javasolták a szakemberek, hogy ezúttal egy genetikailag módosított sertésvesét ültessenek be.

Sertésszerveket már korábban transzplantáltak emberbe: ketten is kaptak sertésszívet, de pár héttel a beavatkozás után mindketten meghaltak. Áprilisban pedig egy újabb páciens kapott módosított sertésvesét, Lisa Pisano esete annyiban különleges, hogy neki egy szívpumpát is beültettek.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés