hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Még jöhet az idén béremelés

Még az idén megkaphatják a béremelést azok, akik az idén technikai okok miatt kimaradtak ebből, így például a légimentők és a gazdasági társasági formában működő kórházak dolgozói. 2013-ban pedig további béremelési lépéseket tervez az államtitkárság, közli a vg.hu.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének éves konferenciáján Cserháti Péter helyettes államtitkár azt mondta, a pénzügytechnikai döntés már az előző kormánynál megszületett arról, hogy mint önálló alrendszer megszűnik az Egészségbiztosítási Alap, de most, az államosítás után az egészségügyi költségvetés egyszerűsítése is valódi szükségletté vált. Az egészségügyi intézmények működtetésére ugyanis elvileg a szaktárca során kellene a fedezetet tartalmaznia a büdzsének, de finanszírozásuk hagyományosan az Egészségbiztosítási Alapnál szerepel.

Ez a duplikáció eddig is megvolt a néhány országos intézet esetében, most viszont, amikor gyakorlatilag az összes kórház és hamarosan a szakrendelők jelentős része is állami fenntartású lesz, nem lesz értelme az eddigi költségvetési szerkezetet fenntartani – érvelt a helyettes államtitkár.

Cserháti a vg.hu szerint elmondta azt is: még az idén megkaphatják a béremelést azok, akik az idén technikai okok miatt kimaradtak ebből, így például a légimentők és a gazdasági társasági formában működő kórházak dolgozói. 2013-ban pedig további béremelési lépéseket tervez az államtitkárság, főként a diplomás ápolókat, valamint az egészségügyi intézményekben, de nem a betegágy mellett dolgozókat preferálva.

Cserháti Péter szerint korai lenne még arról beszélni, hogy konkrétan kiket érinthet majd a jövő évre tervezett bérkorrekció, azonban úgy tervezik, hogy az erről szóló jogszabály nyáron, az idei évhez hasonlóan visszamenőlegesen léphet majd hatályba.

Haiman Éva
a szerző cikkei

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink