hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

"Minden, amit eddig hittünk, megsemmisül"...

Leépítésre készül a kormány: megszűnhet az OEP, karcsúsodhat az ÁNTSZ

A Népszabadság szerint jelentős létszámleépítésre készül a kormány a központi közigazgatásban. Megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, tovább karcsúsodhat a tisztiorvosi szolgálat.

Az előterjesztést Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan a kormány elé terjeszti.

A lap úgy tudja, az államigazgatás karcsúsításáról szóló javaslattal a gyakorlatban 6-8 ezer állást szüntetnének meg a minisztériumokban és háttérintézményeikben, valamint a megyei és kormányhivatalokban. Információik szerint nyáron az IMF-delegáció azzal az állásponttal távozott Magyarországról, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak száma legalább 40 százalékkal több, mint amennyire a feladatok ellátásához szükség van.

December végéig megszüntetnének 200 főosztály-vezetői, osztályvezetői állást. A minisztériumok mögött működő önálló kutatóintézetek számát is sokallták.

Hasonló sors vár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hét országos intézetére is, bár ez esetben az 536 munkatárs közül az elvárt elbocsátás csak húsz embert érinthet. E javaslat része a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megszüntetése – ez meg is történt. 

A lapnak nyilatkozó kormányközeli szakember elmondta azt is, hogy a karcsúsítás részeként fölmerült, hogy az egymással párhuzamos feladatokat ellátó háttérintézményekből ágazatonként csak egy maradhasson. Mindez érintené az oktatási, a nyugdíj-biztosítási, a közlekedési, a honvédségi hivatalokat, valamint az egészségügyi háttérintézményeket.

Az átszervezés részeként megszűnhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A hivatal pénzbeli ellátásaival foglalkozó terület a Magyar Államkincstárhoz kerülne, egyéb feladatait pedig az egészségügyi államtitkárság új háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kapná meg. Az egészségügyért felelős államtitkárság nem ragaszkodik a pénzbeli ellátások utalványozásához, de nem támogatná, ha a természetbeni (kórházi, háziorvosi) ellátások és a gyógyszertámogatás nem maradna a felügyelete alatt.

Azt sem pártolják, hogy egyetlen háttérintézményük maradjon. A lap forrása szerint az egészségügy működtetésére, irányítására, felügyeletére nem elegendő egyetlen intézmény.

Dr. Sinkó Eszter közgazdász azt mondta: totális félreértés az OEP megszüntetése, mert ha ez megtörténik, feladatait a mostaninál csak rosszabb színvonalon lehet ellátni. – Lehet, hogy közgazdasági szempontból meg lehet vele spórolni némi pénzt, ám az irányítás, az ellenőrzés, de akár a reform szempontjából is lehetetlen szituációt eredményez. Ha az OEP, mint önálló szereplő funkcióit szétosztják, akkor minden, amit az egészségügyi rendszerről gondoltunk és az átalakításáról eddig hittünk, megsemmisül, anélkül, hogy bármi pozitív eredménye lett volna – mondta a szakértő.

A teljes cikk

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink