hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Még egy beltag vagy a nagymama

Van kiskapu a betéti társaságok számára

Több tízezer betéti társaság ügyvezető igazgatójának kell elgondolkodnia azon, hogy a jövőben milyen jogviszonyt létesít a saját cégével. A Legfelsőbb Bíróság legújabb döntése szerint ugyanis a bt. ügyvezetője nem lehet a társaság alkalmazottja. A legtöbb bt. várhatóan vagy azt a megoldást választja, hogy bevesz még egy beltagot, vagy azt, hogy mást bíz meg az ügyvezetéssel.

A cég egyetlen beltagja nem létesíthet munkaviszonyt saját magával – határozott a legfőbb bírói testület, s ezzel szentesítette az adóhivatal eddigi gyakorlatát, valamint az Igazságügyi, illetve a Munkaügyi Minisztérium 1997-es állásfoglalását. Az ügyvezető igazgató ugyanis egy személyben gyakorolja a munkáltatói jogokat is. Ebben az esetben ugyanaz lenne a munkavállaló és a munkaadó, ami nem tenné lehetővé a munkaviszonyra jellemző alá-fölé rendeltség érvényesülését – áll az indoklásban. Az LB határozata szerint akkor sem létesülhet munkaviszony az üzletvezetésre jogosult egyedüli magánszemély beltag és a bt. között, ha a társasági szerződés a munkáltatói jogkör gyakorlását a taggyűlésre ruházza.

Toborozzon még egy beltagot, és máris alkalmazottja lehet a betéti társaságának! Két beltag esetén ugyanis már nem korlátozó hatályú a legfelsőbb bírósági döntés – tudtuk meg az adóhivatalban. Akkor ugyanis megoldható, hogy a bt. egyik beltagja a másik jóváhagyásával szerződjön a társasággal. Ehhez azonban módosítani kell a társasági szerződést, aminek az illetékterhe 18 ezer forint, s ügyvédtől függően további tízezrekbe kerül. Ezzel a lehetőséggel az adójóváírás miatt érdemes élni. Az alkalmazottak ugyanis a bérjövedelem 18 százalékát, jogosultsági hónaponként legfeljebb 9 ezer, tehát éves szinten 108 ezer forintot levonhatnak fizetendő adójukból. Tehát egy év alatt biztosan megtérül a szerződésmódosítás költsége az adójóváírásból. Ezt a kedvezményt csak a munkaviszonyban állók vehetik igénybe.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dutka Noémi
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés