hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Medikusok és medikák gondjai

Ausztriai orvosképzés

Az előadótermek zsúfoltsága, a képzés színvonalának csökkenése, a gyakorló orvosi állások hiánya, valamint egy európai bírósági döntés az egyetemi felvételi rendszer módosítására késztette az osztrák felsőoktatás irányítását. Ősztől felvételi vizsgát kell tenniük a jelentkezőknek a bécsi, a grazi és az innsbrucki orvostudományi egyetemen.

Az Európai Bíróság tavaly nyári határozatában valamennyi ausztriai egyetemet arra kötelezte, hogy a hazaiakéval egyenlő feltételrendszert és bánásmódot biztosítson a többi tagország tanulni vágyó fiataljának. A külföldi diákok mindeddig csak akkor kezdhették meg tanulmányaikat Ausztriában, ha hazájukban felvételt nyertek az adott fakultásra, miközben az osztrák fiatalok érettségi bizonyítvánnyal, előzetes megméretés nélkül jelentkezhettek egyetemre. (Kivételt csak a művészeti képzés jelent.) A tavaly júliusi határozat ezt a gyakorlatot szüntette meg, ám a döntés nyomán az ausztriai orvosi fakultásokat elözönlötték a hazájukban esélytelenül próbálkozó német fiatalok.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZÁSZI JÚLIA (BÉCS)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés