hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Meddőségi centrumok: csak a finanszírozó tábláit cserélték le

Pilot projekt jelleggel egyházi családi centrumot hozott létre a meddőségi problémák lelki-pszichés okainak kezelésére, írja a Világgazdaság.

Amennyiben a projekt működik, a tapasztalatok országos szintre is kiterjeszthetők – mondta egy terméketlenséggel kapcsolatos háttérbeszélgetésen Toldy-Schedel Emil, az Egyházi Kórházak Egyesülésének (EKE) elnöke. Magyarországon az egészségbiztosító által finanszírozott egyházi kórházi ellátás jelenleg a teljes egészségügyi ellátás 3-4 százalékát teszi ki, de a közeljövőben azzal, hogy a kisvárdai kórház is egyházi fenntartás alá kerül és az Evangélikus Egyház is kórházat alapít, már az ellátások 7-8 százaléka zajlik majd egyházi intézményben.

A parlamentben múlt héten elfogadott vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításait szerint 2022. július 1-jétől csakis állami intézményben végezhetnek mesterséges megtermékenyítést (IVF, in vitro fertilizáció), a magánszolgáltatók engedélye 2022. június 30-án hatályát veszti. Jelenleg három magán meddőségi centrum működik Magyarországon, ahol lombikprogram folyik. A Versys Clinics, a Reprosys Kft. és a TritonLife Róbert Magánkórház.

Toldy-Schedel Emil elmondta: a napokban megjelent jogszabályi változások miatt nem fog csökkenni a születendő babák száma, hiszen csupán a finanszírozó tábláit cserélték le a meddőségi központokban, a személyzet és az ellátási forma változatlan.

Eddig jellemzően a 12 meddőségi centrumban végeztek lombik-beavatkozásokat. A nemzeti programnak köszönhetően a beavatkozást végző klinikák egy részét az állam felvásárolta, így a jövőben standardizálhatóvá válik a centrumok minőségi mutatórendszere. Az EKE és a Merck CSR programja keretében, a Nézőpont Intézet által végzett kutatásból azonban az is kiderült, hogy az igénybe vevők jelentős része nem értesült erről a változásról, és a bizalmi index továbbra is a volt magánellátók irányába mutat – írja a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink