hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jövő nyártól csak állami meddőségi centrumok végezhetnek beültetést

A maradék három magán meddőségi centrum és egy kizárólag inszeminációt végző magánintézmény is állami kézbe kerülhet, írja az mfor.hu.

2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők – ez áll a parlamenthez benyújtott egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között. 

A május 25-én a parlamenthez benyújtott egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között egy már megkezdett folyamat lezárása sejlik fel, amikor az 1997-es egészségbiztosítási törvényben tervezett változtatások indoklásaként ezt írják: "Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért a jövőben az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások elvégzése kizárólagosan állami fenntartású egészségügyi szolgáltató, valamint az egységes állami egészségügyi irányítás részét képező, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti klinikai központ hatáskörébe kerül."

Azoknak a szolgáltatóknak az engedélye, amely ezeknek a feltételeknek nem felel meg, 2022. június 30-án hatályát veszíti. A meddőségi kezelésre szoruló nők ezért már csak 2021. szeptember 30-ig köthetnek a maradék három magán meddőségi centrumban szerződést. 2019 végén hat meddőségi centrumot államosítottak, a mementóként fennmaradt elenyésző számú klinikát a „szolgáltatónak” az állam adja majd át. A klinikák kötelesek lesznek átadni a náluk tárolt embriókat és ivarsejteket, ugyanakkor a tulajdonosváltáson áteső cégek állami kártalanításra lesznek jogosultak.

A kártalanítás mértéke megegyezik az egészségügyi szolgáltató működési engedélyének hatályvesztését megelőző öt üzleti év – amennyiben működését később kezdte meg, az adott évek – állami átvétellel érintett gazdasági tevékenységéből származó, mérleg szerinti eredménye egy éves átlagának összegével. A kártalanítás mértékét a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter állapítja majd meg.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Menedzsment Fórum)
hirdetés

Könyveink