hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Meddig pókerezhetnek a létükért a kórházak?

A kórházak és rendelőintézetek finanszírozásának jövőjéről kérdezte a Heves megyei szakembereket a heol.hu.

A járóbeteg-ellátásra több pénz kellene

Dr. Freili Géza, a gyöngyösi kórház ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a jelenlegi kórház-finanszírozás és az egészségpolitikai célok ez idáig nem kerültek összhangba. Ezt bizonyítja az is, hogy néhány éve a Bugát Pál Kórház járóbeteg-szakrendelése esetében nem az ellátási terület igényeinek megfelelően állapították meg a teljesítmény volumen korlátot (TVK).

– Csupán rajtunk, az ésszerű gazdálkodásunkon, és a különböző szigorításainkon múlik, hogy mennyi beteget látunk el. Minél takarékosabban gazdálkodunk, annál több forrás jut a betegekre. A biztonságos gazdálkodás érdekében bizonyos korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a gyöngyösi kórház vezetése, így sokszor az 50–60 százalékos többlet-betegellátást 20–30 százalékra mérsékelték. A gazdálkodás ettől javult, de hosszú várólisták alakultak ki, és vannak olyan szakterületek, ahol már csak jövőre tudunk a járóbeteg-szakrendelésre időpontot adni – összegezte tapasztalatait dr. Freili Géza.

Az ügyvezető szerint a járóbeteg-ellátásra szánt másfél milliárdból az intézménynek jutó kéthavi kompenzáció a jelenlegi helyzetüket, míg a tervezett kórház-államosítás az ágazat problémáját nem oldja meg.

– Az eddigieknél súlyosabb és határozottabb döntésekre lenne szükség. Azt azonban nem tudom, hogy a jelenlegi kormányzatban mennyire van meg mindehhez az elhatározás, és a döntéshozók, szakmai szervezetek, kamarák konszenzusa – tette hozzá a gyöngyösi ügyvezető igazgató.

Meg kell szüntetni a bérfeszültséget

Hatvanban a választások után bekövetkezett változások miatt nemrég történt meg a kórház átadás-átvétele, éppen ezért az intézmény jövője még most körvonalazódik. Lestyán Balázs egészségügyi tanácsnoktól megtudtuk: ha a jelenlegi finanszírozásból kell a kórházat működtetniük, akkor nagyon racionális és gondos gazdálkodásra lesz szükségük, ami nem mehet a minőségi betegellátás rovására. Terveik szerint az egészségügyi intézmény a jövőben önálló cégként városi tulajdonban, egy teljesen új struktúrában működik majd. 

Gál Erzsébet, a polgármesteri kabinet gazdasági főtanácsadója hozzátette: a kórház jelenleg finanszírozási gondokkal küzd, adósságállománya 250 millió forint. Dr. Rosta Ildikótól, a hatvani kórház orvos-igazgatójától megtudtuk, hogy a járóbeteg-szakellátás TVK feletti teljesítése miatt kapott támogatást az intézmény a szállítói tartozások csökkentésére használja majd fel. Azt még nem tudják, hogy a 27,5 milliárdos „mentőövből” mennyi jut majd Hatvannak, ugyanis még nem ismert, hogy milyen arányban részesülnek az állami kiegészítésből.

Nem ritka, hogy a beszállítók is besokallnak

A kórházi beszállítók türelme is véges. Vannak olyanok, akik már csak úgy szolgáltatnak, ha előre megkapják a megrendelés értékét. Ám az előre fizetéskor is előfordulhat, hogy a finanszírozási problémák miatt mégsem jut el a megrendelőhöz a gyógyító eszköz.

Dr. Fűtő László az egri Markhot Ferenc Kórház új ügyvezető igazgatója csak néhány hete kapta a felkérést az újonnan megválasztott megyei önkormányzattól, hogy vegye át az intézmény vezetését. 

– Összdolgozói értekezletet hívtam össze a kórházban – bocsátja előre. – Elmondtam, hogy az elkövetkező 2–3 hétben igyekszem minden osztályvezető főorvossal és az osztályok dolgozóival konzultálni. Meg kell ismernem az elgondolásaikat, fontos tudni az észrevételeiket, s mindezekre támaszkodva dönthetek a legsürgősebb teendőkről. A Megyei Közgyűlés határozata alapján elkezdődött az intézmény gazdasági és szakmai átvilágítása. Ennek eredményei segíthetik a további munkát.

A teljes cikk a heol.hu oldalán olvasható.

(forrás: HEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés